Grdelini se griju geotermalnom dizalicom topline

Velik dan za mali vrtić (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Velik dan za mali vrtić (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Dovršetak izgradnje hibridnog geotermalno solarnog sustava grijanja, realiziranog u sklopu EU projekta Alterenergy, prvog takvog u Hrvatskoj, obilježen je jučer u Dječjem vrtiću "Grdelin". Vrijednost investicije je oko 1,2 milijuna kuna. Sustav grijanja vrtića utemeljen je na geotermalnoj dizalici topline. Kao zemljani izmjenjivači topline koriste se cijevne spirale u spremnicima vode koje imaju mogućnost nadopunjavanja vode iz vodovodne mreže. U prijelaznim razdobljima moguće je grijanje na solarne kolektore bez uključivanja dizalice topline. Već u prvoj godini očekuje se financijska ušteda od 30 do 40 posto.

Energije Sunca i Zemlje

- Projektom Alterenergy financiranom iz programa IPA Adriatic, koji je počeo u rujnu 2011. i završava u lipnju ove godine, promiče se energetska održivost kroz održivo upravljanje energetskim resursima i proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora. Pokazna investicija u Buzetu ogledni je primjer investicije projekta Alterenergy, inovativna je i replikativna. Inovativnost leži u činjenici da su se u jednom sustavu spojile geotermalna i solarna energija, istaknula je Patrizia Bosich, pročelnica županijskog Odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove.

Buzetski vrtić, podsjetila je ravnateljica Silvana Pavletić, sagrađen je 1974. i od tada je bio priključen na kotlovnicu Policijske postaje u susjedstvu i s njom dijelio troškove nabave lož ulja i održavanja. Kotlovnica je danas dotrajala, no na sreću, naglasila je Pavletić, Županija je zajedno s IRENOM izabrala Buzet, uz Novigrad, za provedbu Alterenergy projekta te je izgrađen potpuno nov, moderan hibridni geotermalno solarni sustav grijanja koji koristi obnovljive izvore energije.

Zadovoljstvo što Buzet takvim projektima dosiže još jednu stepenicu više u projektima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti izrazio je i gradonačelnik Siniša Žulić. "Prije nekoliko godina u vrtiću je obnovljena fasada i krov, a sada je zaokružena cjelina", rekao je Žulić.

- Definirani ciljevi i posloženi prioriteti preduvjet su uspješnosti EU projekata. Ovo je upravo primjer poštivanja procedure gdje europskim novcima rješavamo dugogodišnji problem, a štedimo vlastita sredstva. Nisu slučajno Buzet i Novigrad bili partneri u projektu Županiji jer su imali riješenu dokumentaciju, definirane prioritete i projekte, istaknuo je župan Valter Flego.

Zelena boška

Za obilaska nove strojarnice kratak pregled tijeka investicije dali su Aleksandar Major iz resornog županijskog odjela te Dalibor Jovanović iz IRENA-e. Srednja škola Buzet je u sklopu Alterenergy projekta održala radionice u vrtiću o obnovljivim izvorima energije te zajedno s djecom izradila vjetrenjače postavljene na ulazu u vrtić. U prigodnom programu nastupile su skupine Medvjedići i Pačići, a odgojiteljice priredile predstavu za djecu na buzetskom govoru "Zelena boška".

U projektu 17 partnera iz osam država

U projektu, uz Istarsku županiju, sudjeluje 17 partnera iz osam država na jadranskom području. Projekt je usmjeren na male zajednice Jadrana s manje od 10.000 stanovnika, a na javnom pozivu upućenom svim takvim općinama i gradovima odabrani su Buzet i Novigrad koji su već tada bili predvodnici u realiziranim projektima energetske učinkovitosti. Sustav grijanja buzetskog vrtića kombinacija je korištenja solarne energije i energije zemlje za grijanje uz pomoć geotermalne dizalice topline. Investiciju je podržao Grad Buzet sa 120.000 kuna. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter