Grcku paralizirao generalni štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcku je u srijedu, na poziv sindikata javnog i privatnog sektora, paralizirao opci štrajk kojim se vladu želi natjerati da odustane od novog paketa mjera štednje.

Ovaj peti generalni štrajk od pocetka godine, a drugi dvodnevni od konca lipnja, dogada se dok zemlju vec potresaju štrajkovi pojedinih profesija, kao što su cistaci ulica kojima je vlada zaprijetila dovodenjem vojske.

Na prekid rada pozvani su gotovo svi, od djelatnika u javnim službama preko poreznih službenika, lijecnika i profesora do mornara, vozaca taksija i pekara.

Dva najveca sindikata u zemlji, GSEE u privatnom sektoru i ADEDY u javnom, pozvali su na prosvjede u Ateni u podne. Ta dva sindikata u svome clanstvu imaju pola grcke radne snage.

Ova demonstracija sile treba natjerati vladu da odustane od novih mjera štednje koje kani uvesti da bi ispunila zahtjeve grckih vjerovnika koji ih postavljaju kao uvjet za isplatu nove rate medunarodne pomoci nužne za sprjecavanje stecaja zemlje. O njima ce parlament raspravljati u cetvrtak, kada bi opci štrajk trebao kulminirati.

Novi nacrt zakona o kojemu ce raspravljati parlament predvida, uz proglašenje viškom 30.000 djelatnika u javnim službama do konca 2011. i uvodenje jedinstvenih platnih razreda za javni sektor, zamrzavanje kolektivnih ugovora, što ce znaciti mogucnost smanjenja placa u privatnim poduzecima.

"To znaci da ce nam poslodavci moci dati bilo kakvu placu, a da mu mi necemo moci postaviti nikakve uvjete. To je teška povreda radnickih prava", ocijenila je u utorak Irena, tridesetogodišnja arhitektica koja se sprema izaci na ulicu.

Europska unija bi se u nedjelju mogla dogovoriti o novom smanjenju grckog duga, vecem od onoga o kojemu je zajedno s bankama odlucila 21. srpnja, u nadi da ce suzbiti dužnicku krizu u eurozoni koja prijeti Italiji i Španjolskoj.


Podijeli: Facebook Twiter