Grckoj otpisano 107 milijardi € duga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri financija zemalja eurozone u utorak su u Bruxellesu, nakon maratonskih pregovora, odobrili Grckoj drugi paket medunarodne pomoci vrijedan 130 milijardi eura, koji je toj zemlji potreban kako bi izbjegla bankrot u ožujku.

Nakon 13-satnih razgovora, koji su poceli u ponedjeljak poslijepodne a okoncani u utorak rano ujutro, ministri financija dogovorili su mjere za smanjenje grckog duga na oko 121 posto bruto domaceg proizvoda (BDP) do 2020. godine, što je blizu prvotnog cilja od 120 posto BDP-a, nakon što su privatni investitori u grcke obveznice pristali na veci otpis grckih dugova.

Privatne europske banke i osiguravatelji pristali su otpisati 107 milijardi eura od ukupno 200 milijardi eura grckih obveznica u njihovu posjedu, od cega je golemi dio u rukama grckih banaka, a od vodecih europskih banaka prednjace francuski BNP Paribas, njemacki Commerzbank i belgijska Dexia. Navedene podatke dostavile su same institucije i odnose se na stanje krajem rujna 2011., osim u slucajevima gdje je drugacije navedeno.

Od grckih banaka najviše državnog duga drži NBG, u iznosu 8,7 milijardi eura, a slijede Piraeus bank, sa 7,7 milijardi, Eurobank sa 6,9 milijardi i Alpha Bank, s 3,1 milijardom eura. Medu vodecim europskim bankama daleko najveci grcki dugovi u rukama su francuskog BNP Paribasa, u visini 1,6 milijardi eura (podatak od kraja listopada 2011.) Slijede njemacki Commerzbank s 1,4 milijarde eura i belgijska Dexia s 1,3 milijarde eura.

Sporazum kojim se Grckoj pod strogim uvjetima odobrava 130 milijardi eura pomoci trebao bi okoncati višemjesecnu nestabilnost koja je uzdrmala eurozonu i sprijeciti bankrot Grcke.

Vecina od 130 milijardi eura pomoci bit ce iskorištena za financiranje zamjene postojecih novim obveznicama, po povoljnijim uvjetima, i za osiguranje stabilnosti grckog financijskog sustava. Pritom je 30 milijardi eura namijenjeno za 'udobrovoljavanje' privatnih investitora za zamjenu obveznica, dok je 23 milijarde namijenjeno dokapitalizaciji grckih banaka.  Daljnjih 35 milijardi eura odobreno je Grckoj za financiranje otkupa njezinih postojecih obveznica, a 5,7 milijardi eura za placenje kamata

Ocekuje se da ce se zamjena postojecih novim grckim obveznicama provesti 8. ožujka i okoncati tri dana kasnije, što znaci da ce 14,5 milijardi eura obveznica, koje Grckoj stižu na naplatu 20. ožujka, biti restrukturirano. Zahvaljujuci tome, ta clanica eurozone izbijeci ce bankrot.

Euro je skocio gotovo pola centa nakon što je Reuters izvijestio da je postignut dogovor. (Hina/Reuters/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter