Grcki referendum može izazvati novu krizu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neocekivana najava grckog premijera Georgea Papandreoua o održavanju referenduma o paketu pomoci EU-a mogla bi izazvati novu krizu eurozone jer bi grcki glasaci, nezadovoljni oštrim mjerama štednje, mogli odbaciti teško dogovoreni kompromis postignut prošli tjedan, prenose agencije.

Celnici eurozone dogovorili su na summitu u Bruxellesu prošli tjedan da ce Ateni osigurati novi paket pomoci vrijedan 130 milijarda eura koji bi ukljucio i 50-postotno otpisivanje dugova. Novim paketom bi grcki dug postao održiv. Grcka se zauzvrat obvezala provesti oštre mjere štednje, što vec tjednima izaziva masovne prosvjede diljem zemlje.

Papandreou je rekao da ce raspisati referendum zbog toga što treba široku politicku potporu za provedbu fiskalnih mjera i strukturalnih reformi koje traži EU, prenosi Reuters. On je najavio da ce uz referendum organizirati i glasovanje o povjerenju vladi. Ni za jedno glasovanje još nije odreden datum. Bit ce to prvi referendum u Grckoj od 1974. kad je nekoliko mjeseci nakon pada vojne hunte ukinuta monarhija.

Grcki premijer je rekao da njegova vlada ima povjerenja u prosudbu grckih glasaca. "Odluka grckoga naroda za nas ce biti obvezujuca", prenosi njegove rijeci AFP.

Analiticari ocjenjuju da bi provedba referenduma mogla izazvati novu krizu eurozone, buduci da najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da vecina Grka o novome EU-ovu paketu ima negativno mišljenje. Promatraci drže da je odluka o referendumu kockanje sa sporazumom koji je nastajao mjesecima i bilo ga je veoma teško postici.

"Ako se raspiše referendum, možemo zakljuciti da (Grci) možda nece prihvatiti mjere štednje. Možemo zakljuciti da ce se onda srušiti kuca od karata", rekao je analiticar BGC Partnersa Howard Wheeldon.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Christopher Pissarides rekao je da je teško predvidjeti što ce se dogoditi s Grckom ako na referendumu odbaci EU-ov paket. "Bit ce teško za Europsku uniju i za eurozonu, ali za Grcku ce biti puno gore. Ako biraci odbace sporazum Grcka bi mogla odmah proglasiti stecaj. Ne vidim kako bi mogla ostati u eurozoni", rekao je Pissarides.

Cini se kako je Papandreou odlukom o referendumu iznenadio i mnoge parlamentarne zastupnike svoje socijalisticke stranke. Papandreuova vecina u parlamentu spala je na samo tri zastupnika viška, a zbog mjera štednje zbog kojih ce zemlja 2012. biti u cetvrtoj godini recesije, pala je i popularnost njegove vlade.

U cetvrtak, nakon europskog summita u Bruxellesu na kojemu su banke, nakon mucnih pregovora, odlucile da ce znatno smanjiti grcko zaduženje, Papandreou je rekao da "za Grcku pocinje nova era". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter