Grcki radnici na ulicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Letovi su otkazani, škole zatvorene, a grcki radnici koji štrajkaju u srijedu izašli su na ulice u znak prosvjeda protiv oštrih rezova za koje vlada tvrdi da su potrebni da bi spasili zemlju od bankrota.

Sindikati su pozvali na opci štrajk zbog smanjenja placa i otkaza koji su uslijedili nakon ljeta, a u skladu sa zahtjevima EU-a i MMF-a.

Tisuce radnika, umirovljenika i studenata okupile su se na središnjem atenskom trgu s plakatima na kojima piše: "Izbrišite dug!" i "Bogati moraju platiti!".

Odvojena skupina tisuca radnika, bliskih komunistima, prošla je trgom Syntagma noseci crvene zastave i uzvikujuci: "Mi nemamo posao! Mi nemamo prava! Nema žrtvovanja za šefove!".



Jedan policijski dužnosnik izjavio je da je oko tisucu policajaca razmješteno u središtu grada.

U bolnicama dežura samo osoblje hitnih službi, neke državne škole su zatvorene. Vlakovi stoje, a više od 400 medunarodnih i domacih letova je otkazano.

Unatoc novim mjerama koje je poduzela na zahtjev EU-a i Medunarodnog monetarnog fonda (MMF), vlada je bila prisiljena objaviti ovoga tjedna da nece uspjeti ostvariti ciljani deficit za 2011. jer joj i dalje nedostaje gotovo dvije milijarde eura.

Svjetska financijska tržišta su u padu otkako je u nedjelju Atena rekla da zbog recesije dublje od ocekivane nece ispuniti zacrtani deficit za 2011. bez obzira na mjere štednje.
Zaposleni u privatnom sektoru nisu sudjelovali u ovom štrajku, ali ce sudjelovati u vecem opcem štrajku 19. listopada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter