Grcki bunker odolio svim izazovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vatreni" nisu uspjeli kapitalizirati latvijski trobod na otvaranju kvalifikacija za europsku smotru koja ce se 2012. igrati u Poljskoj i Ukrajini. Grcki bunker je odolio svim hrvatskim atacima i prepune maksimirske tribine nisu vidjele pogodak.

Za razliku od susreta u Rigi, hrvatski izbornik Slaven Bilic je na maksimirski travnjak poslao sastav koji je doživio dvije promjene. Umjesto Eduarda zaigrao je oporavljeni Luka Modric, dok je Ivan Rakitic svoje mjesto ustupio Danijelu Pranjicu kojem je Bilic namijenio ulogu desnog krila u formaciji 4-4-2. S druge strane, vidjelo se da su se Grci nakon domaceg razocaravajuceg remija s Gruzijom na startu ovih kvalifikacija odlucili vratiti prokušanom "rehhagelovskom" receptu te uz pomoc cvrstog bedema pred svojim vratima pokušati Zagreb napustiti neporaženi.

Od prvog sudackog zvižduka igraci u kockastim dresovima preuzeli su inicijativu na terenu, no prilike su se stvarale na kapaljku. Pokušao je Modric u 5. minuti udarcem s 20-ak metara, ali vratar Sifakis nije imao previše problema da ga neutralizira, da bi cetiri minute kasnije zaprijetio i Kranjcar, no grcki je blok odbio loptu u korner.

Nakon pocetnog hrvatskog pritiska grcki su igraci uspjeli uspostaviti ravnotežu na terenu i u 15. je minuti Torosidis poslije solo prodora ušao u naš kazneni prostor te pao u kontaktu sa Šimunicem, na što mu je sudac Larsen zbog pokušaja simuliranja dao žuti karton. Opasno smo živjeli i cetiri minute kasnije kad je Srna promašio jednu dugacku loptu, koju je prihvatio Samaras i zamalo propustio da šokira prepuni Maksimir nakon što je njegov udarac iskosa s 15-ak metara prošao opasno blizu lijeve Runjine stative.

Poslije ove akcije do odmora se prakticki ništa nije dešavalo i igralo se uglavnom na sredini terena. Grci su se orijentirali na obranu, koju su "vatreni" teško uspijevali probiti. U nekoliko navrata naši su igraci bili potpuno bez ideja što da urade te su s centra vracali loptu Runji, na što su se s tribina poceli cuti i prvi zvižduci. Pokušao je do odmora još nešto Olic u 41. minuti iz kontre, no nakon što je nanizao dva grcka igraca odnekud se stvorio i treci te mu izbio loptu.

Pocetak nastavka donio je prvu promjenu u hrvatskim redovima. U svlacionici je ostao Petric, dok je na njegovo mjesto uskocio Jelavic i vec nakon dvije minute na asistenciju Kranjcara zatresao grcku mrežu, no visoko podignuta zastavica pomocnog suca oznacila je ispravno da je pogodak bio postignut iz zaleda.

Dvije minute kasnije slicna se situacija desila na drugoj strani kad je hrvatsku mrežu pogodio Salpingidis, ali pomocni sudac je signalizirao kako je lopta vec ranije bila izišla van terena. Bolja igra Hrvatske u nastavku skoro je okrunjena u 58. minuti kad je Rakitic, koji je minutu prije zamijenio Vukojevica, "potegao" s 20-ak metara, no Sifakis se istegnuo koliko je dug i vršcima prstiju uspio izbaciti loptu u korner.

Nakon ubacaja iz kuta u skoku je najviši bio Corluka, ali njegov pokušaj glavom je za malo bio neprecizan. Uslijedio je potom period potpune hrvatske dominacije, no sve se svodilo na stihijske napade prema grckim vratima bez previše konkretnih prilika za promjenu rezultata. Pokušao je Bilic uvodenjem Eduarda u završnici umjesto Olica nekako otkljucati grcku bravu, no gosti su se uspjeli othrvati svim hrvatskim nasrtajima i do posljednjeg sudackog zvižduka sacuvati svoju mrežu netaknutu.

Stadion Maksimir. 30.000 gledatelja. Sudac: Claus Bo Larsen (Danska). Žuti kartoni: Rakitic, Srna; Torosidis, Papastathopoulos.

HRVATSKA: Runje, Srna, Corluka, Šimunic, Strinic, Vukojevic (od 56. Rakitic), Rakitic, Pranjic,, Modric, Kranjcar , Olic (od 71. Eduardo), Petric (od 46. Jelavic).

GRCKA: Sifakis, Vyntra, Papadopoulos, Papastathopoulos, Tzavellas, Tziolis, Katsouranis, Torosidis (od 90. Seitaridis), Samaras, Karagounis (od 70. Ninis), Salpingidis (od 59. Gekas).


Podijeli: Facebook Twiter