Grčka vratila štrajkaše na posao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon zaposlenika podzemnih željeznica, grčka vlada je primorala u srijedu mornare štrajkaše da osiguraju opsluživanje otoka i pokazala volju da krene pod svaku cijenu s teškim reformama koje zahtijevaju vjerovnici, euro zona i MMF. 

Prije zore u srijedu ujutro interventna policija rasporedila se u Pireju, velikoj luci koja opslužuje Atenu, kako bi ispratila povratak na posao štrajkaša. Prvi trajekti tada su krenuli nakon tjedan dana u doku zbog štrajka pokrenutog na poziv sindikata mornara PNO. 

"Čekam u Ateni već tjedan dana na brod, zrakoplovi su puni", kazao je talijanski putnik Zeppo Varardi (52). 

"Neki brodovi su pri dolasku morali pristati na druga mjesta od uobičajenih zbog štrajkaša", kazala je glasnogovornica ministarstva trgovačke mornarice. U srijedu ujutro šest je brodova krenulo za Ciklade, a dva se očekivao s Krete. 

Iako su sindikati izglasali u utorak produženje štrajka za 48 sati, pribjegavanje koalicije na vlasti prisili, drugi put u dva tjedna nakon slične operacije u podzemnoj željeznici, oštro je kritizirala lijeva oporba. 

Zastupnik radikalne ljevice Syriza u tome je prepoznao "pretvaranje parlamentarne demokracije u parlamentarnu 'huntu' koja se zalaže za interese kapitala ispred interesa zaposlenih". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter