Grčka vlada preživjela glasovanje o povjerenju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčka koalicijska vlada pod vodstvom konzervativaca preživjela je, kao što se i očekivalo, pokušaj oporbe da joj izglasa nepovjerenje, ali je izgubila jednoga zastupnika u parlamentu koji je izbačen jer je podupro oporbu.

Ukupno 153 od 300 zastupnika u parlamentu odbacilo je u ponedjeljak rano ujutro pokušaj oporbe da izglasa nepovjerenje vladi. No, koalicija pod vodstvom premijera Antonisa Samarasa izbacila je jednoga socijalističkog zastupnika koji je svoj glas dao oporbi. Glasovanje o povjerenju pokrenula je glavna oporbena stranka Syriza kojoj je cilj spriječiti oštre mjere koje provodi grčka vlada, a koje joj uvjetuju EU i MMF.

Rasprava se vodila u vrijeme ključnoga posjeta predstavnika takozvane "trojke" koja se nalazi u Ateni radi provjere napretka u ostvarivanju sanacijskih ciljeva prije nego što odobre zajmove u iznosu od 5,9 milijardi eura. "Tisuće ljudi traže hranu na smetlištima", rekao je zastupnicima čelnik Syrize Alexis Tsipras pozivajući ih da izglasaju nepovjerenje vladi. Oko 3500 pristaša njegove stranke okupilo se ispred parlamenta i prosvjedovalo.

Syriza je glasovanje o nepovjerenju vladi pokrenula nakon što je policija u četvrtak upala u zgradu bivše državne televizije ERT kako bi prekinula prosvjed novinara koji su otpušteni prije pet mjeseci. Otpuštanje je provedeno u okviru sanacijskog plana otpuštanja 4000 zaposlenika u državnim službama do kraja godine. Samarasova vlada i "trojka" još se ne mogu dogovoriti kolika mora biti dodatna ušteda Atene da bi se ostvarili proračunski ciljevi za 2014. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter