Grcka vlada dobila povjerenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcka vlada koja pocinje pregovore s bankama u svijetu o brisanju dijela duga, dobila je u srijedu navecer povjerenje parlamenta, što je prva etapa na teškom putu izvlacenja zemlje iz dužnicke krize.

Vlada je dobila uvjerljivu vecinu 255 od 293 nazocna zastupnika u parlamentu s 300 zastupnickih mjesta, priopcio je predsjednik parlamenta Philippos Petsalnikos.

Koalicija koju su u petak formirali Socijalisticka stranka (PASOK) bivšeg premijera Georgija Papandreua, konzervativna stranka (Nova demokracija) i krajnja desnica (Laos), može teoretski racunati na potporu najmanje 254 zastupnika.

Dobivši potporu velikog broja zastupnika, nova izvršna vlast želi pokazati Europljanima da ce Grcka poštovati smjernice koje su utvrdili njezini vjerovnici, premda su one bolne za Grke. Premijer je uoci glasovanja rekao da je "optimist" i da vjeruje kako ce eurozona "svladati teškoce".

"Optimist sam. Eurozona ce danas svladati teškoce usprkos razlikama izmedu zemalja (...) i celnici ce donijeti odluke koje ce osigurati vjerodostojnost i stabilnost bankarskog sustava", rekao je Papademos pred zastupnicima, nakon trodnevne parlamentarne rasprave.

Papademos je istaknuo da su nužni "radikalniji zahvati, uz povecanje manevarskog prostora Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF).

No ovime se Papademosov radni dan nije završio. U 19.00 sati po srednjoeuropskome vremenu treba se sastati s direktorom Instituta za medunarodno financiranje (IIF), udruge koja okuplja vodece svjetske banke, Charlesom Dallarom kako bi službeno oznacili pocetak pregovora o osjetljivom programu brisanja grckog duga.

Po pisanju medija, Dallara ce iz Grcke otputovati u Frankfurt, gdje ce se sastati s celnicima financijskog sektora koji posjeduju grcke državne obveznice.

No i prije nego su poceli pregovori, eurozona je pojacala pritisak na Grcku zatraživši ponovo u srijedu da se njezini celnici pisanim putem obvežu kako ce poštovati odredbe zadnjeg paketa financijske pomoci prihvacenog u noci s 26. na 27. listopada u Bruxellesu.

Za vjerovnike je to pisano obecanje nužan preduvjet za isplatu osam milijardi eura pomoci o kojima ovisi kratkorocno preživljavanje Grcke. Taj je iznos dio prvog zajma odobrenog u proljece 2010.

Ljevica u cetvrtak organizira prosvjede protiv mjera štednje, obilježavajuci ujedno obljetnicu studentskih prosvjeda protiv vojne hunte 17. studenog 1973.

Oporbena ljevica, komunisticka stranka (KKE) i radikalna ljevica (Syriza) koje se nisu htjele prikljuciti koalicijskoj vladi, trebaju izvuci na ulicu nezadovoljnike, uz vec uobicajeno velik broj studenata i više od 7.000 redarstvenika razmještenih u Ateni.

 


Podijeli: Facebook Twiter