Grcka: Veliko preslagivanje na politickoj sceni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konzervativna stranka Nova demokracija osvaja 21,2 posto glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima u Grckoj, koji ce donijeti veliko preslagivanje na grckoj politickoj sceni, pokazuju rezultati nakon prebrojavanja glasova s 15 posto birališta, javljaju agencije u nedjelju navecer.

Koalicija radikalnih ljevicara Siriza na drugom je mjestu s 14,99 posto glasova, a treci je s 14,83 posto socijalisticki PASOK, koji je doživio povijesni poraz. Iako ce biti relativni pobjednik izbora, ovo je i za Novu demokraciju najlošiji rezultat ikad.

Razocarani i gnjevni teškom financijskom krizom i strogim mjerama štednje, biraci su teško kaznili dvije stožerne stranke grcke politicke scene koje se izmjenjuju na vlasti vec 40 godina. PASOK je osvojio 44 posto glasova na parlamentarnim izborima 2009., a Nova demokracija 33,5 posto, što znaci da su te dvije stranke s kombiniranih 77,5 posto glasova s posljednjih izbora pale za cetrdesetak posto na ovima.

Analiticari ocjenjuju da je Grcka doživjela politicki potres i da je cekaju teški i dugi pregovori o osnivanju buduce vlade, što je potvrdio i celnik PASOK-a Evangelos Venizelos koji je, nakon što mu je stranka pretrpjela povijesni poraz, izjavio da grcki narod nikome nije dao jasan mandat i pozvao na osnivanje vlade nacionalnog jedinstva.

Zasad je na cetvrtom mjestu desnicarska stranka Neovisni Grci koja osvaja 10,05 posto glasova, komunisticka stranka KKE dobiva 8,22 posto, neonacisticka Zlatna zora 6,74 posto i prvi put ulazi u parlament, a Demokratska ljevica 5,84 posto glasova. Još se tri stranke nalaze na rubu prelaska izbornog praga.

Ovi izbori ce odrediti buduci smjer zemlje nakon godina teške štednje koja je razljutila birace, ali je bila nužne da bi se medunarodni kreditori pridobili da Grckoj daju nove zajmove i spase je od bankrota.

Grcka, koja u potpunosti ovisi o kreditima EU-a i MMF-a, sljedeceg mjeseca mora uvesti još oštrije mjere štednje ako želi da se nastavi priljev financijske pomoci i sprijeci moguce iskljucenje iz eurozone. Nakon dvije godine krize i dva paketa medunarodne pomoci zemlji da bi izbjegla bankrot, Europska unija s velikom pažnjom prati ishode ovih izbora strahujuci od politicke paralize i preispitivanja mjera poduzetih da se Grcka zadrži u eurozoni.


Podijeli: Facebook Twiter