Grčka uvodi ograničenja za hrvatske radnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčka će uvesti prijelazna ograničenja za hrvatske radnike, objavilo je u petak grčko ministarstvo rada i socijalne politike.

- Naša zemlja pozdravlja ulazak Hrvatske u obitelj Europske unije 1. srpnja 2013. godine. Kao što je poznato, pristupni ugovor koji je potpisala ta zemlja omogućuje Grčkoj da uvede prijelazna ograničenja za slobodno kretanje radnika iz Hrvatske. U tom kontekstu, želim vas obavijestiti da ćemo uvesti te mjere u početku na dvije godine, što smo učinili u svakom procesu proširenja do sada, stoji u priopćenju pomoćnika ministra Nikolaosa Panagiotopoulosa dostavljenom Hini.

Prijelazna ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika prije Grčke je uvelo još 11 država članica - Francuska, Njemačka, Nizozemska, Cipar, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Belgija, Španjolska, Luksemburg i Malta. Ograničenja neće uvesti Portugal, Poljska, Švedska, Rumunjska, Mađarska, Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija Litva i Latvija. Još nije poznato što su odlučile Italija i Bugarska.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja, u kojemu države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli "2+3+2", što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još tri godine te uz opravdan razlog za dodatne dvije godine. Ista su pravila vrijedila za sve nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007. godine.

Hrvatska je vlada 26. lipnja donijela uredbu kojom uvodi ista ograničenja radnicima iz država članica EU-a koje su hrvatskim radnicima ograničile pristup svojim tržištima rada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter