Grčka usvojila nove mjere štednje, čeka pomoć

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčka koalicijska vlada osigurala je u noći sa srijede na četvrtak dovoljno glasova u parlamentu za usvajanje novih nepopularnih mjera štednje protiv kojih je tijekom dana na ulicama Atene prosvjedovalo više od 70 tisuća ljudi.

Zastupnici su glasovali o paketu mjera vrijednom 13,5 milijarda eura, a riječ je o povišenju poreza, ograničavanju potrošnje i strukturnim reformama. Zakon je izglasalo 153 od 299 prisutnih zastupnika, od ukupno 300, po cijenu rascjepa unutar vladina saveza koji ujedinjuje desnicu sa socijalistima i malenom strankom umjerene ljevice Dimar.

Šest socijalističkih parlamentaraca i jedan konzervativac nisu glasali za i smjesta su prekriženi iz svojih parlamentarnih skupina, dok se 15 zastupnika Dimara suzdržalo, kao što su najavili, a 16. je glasovao protiv.

Nakon ta dva glasovanja, ministri financija eurozone trebali bi se okupiti 12. studenoga da ispitaju grčki slučaj i eventualno odluče deblokirati vitalnu posudbu od 31,2 milijardi eura zaleđenu od lipnja a bez koje zemlji prijeti prekid plaćanja krajem mjeseca.

Žestoki prosvjedi pred parlamentom          

Grčka policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala je u srijedu tisuće prosvjednika koji na glavnom atenskom trgu pred parlamentom prosvjedovali protiv najave da će zastupnici prihvatiti najnoviji paket mjera štednje.

Nasilje je izbilo kad se šačica prosvjednika pokušala probiti kroz barikade i ući u parlament u kojem premijer Antonis Samaras tražio donošenje zakona o štednji unatoč protivljenju koalicijskoga partnera. I sjednica parlamenta nakratko je bila prekinuta jer su zaposlenici parlamenta počeli štrajk, a sjednicu su u znak prosvjeda napustili i oporbeni zastupnici.

Ispred parlamenta čula se snažna pucnjava, javlja dopisnik Reutersa, jer su prosvjednici bacali Molotovljeve koktele, a policija odgovarala suzavcem, dimnim bombama i pirotehničkim sredstvima. Po ulicama oko parlamenta sve je bilo puno dima i vatre. Prije toga mase Grka slile su se na trg sa zastavama i transparentima na kojima je pisalo: "Ili oni ili mi" i "Prekinite ovu katastrofu". Ukupno je bilo gotovo stotinu tisuća prosvjednika.

Neki su vikali: "Borimo se! Oni nam piju krv", a policija je ocijenila da već mjesecima nije bilo tolikog skupa. Prosvjednici su nosili i talijanske španjolske i portugalske zastave u znak solidarnosti s ostalim južnoeuropskim zemljama koje trpe mjere štednje.

Javni prijevoz stoji, škole, banke i vladini uredi nisu radili, a smeće se gomila na ulicama jer je dva dana trajao opći štrajk sazvan radi prosvjeda protiv parlamentarnog glasanja za mjere štednje. Sindikati koji uživaju potporu lijeve oporbe kažu kako će nove mjere pogoditi siromašne, poštedjeti bogate, te produbiti petogodišnju recesiju koja je već za petinu smanjila BDP te zemlje, a nezaposlenost podigla na rekordnih 25 posto. (J. VUKUŠIĆ/NL, Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter