Grčka tjednima bez stranog tiska

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčka je nekoliko tjedana bez stranog tiska nakon zatvaranja tvrtke koja je imala gotovo monopol distribucije tiska, potvrdio je jedan voditelj te tvrtke za agenciju France presse.

Godine 1965. otac Christopea Hadzopoulosa osnovao je Grčku agenciju za distribuciju (AHD) koja je svakodnevno posljednjih godina distribuirala oko 4.000 naslova stranog tiska, na blizu 3.000 prodajnih mjesta.

Međutim, već mjesec dana strani tisak više ne stiže u zemlju, osim nekoliko iznimaka poput Financial Timesa, Wall Street Journala i Frankfurter Allgemeiene Zeitunga koji se tiskaju u Grčkoj.

Tvrtka će 11. lipnja od trgovinskog suda tražiti proglašenje stečaja. Brutto promet je s 55 milijuna eura 2007. pao na 16,5 milijuna eura prošle godine, objasnio je Hadzopoulos, a broj djelatnika s 300 na 100. On je priznao da "model djelatnosti njegove tvrtke više nije uspješan, nakon što je 45 godina divno funkcionirao s neprekidnim dobitima".

Osim grčke krize, koja je od 2008. zadesila sektor tiska, što je dovelo do zatvaranja novina i TV-kanala, agencija je 2002. stradala ulaskom u eurozonu. Hadzopoulos smatra da je njegova tvrtka stradala u sadašnjoj krizi svjetskog tiska, između razvoja čitanja na internetu i sve brojnijih besplatnih novina.

Razni izvori smatraju da bi se distribucija stranog tiska u Grčkoj mogla postupno oporaviti sljedećih tjedana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter