Grčka sutra u općem štrajku zbog novih mjera štednje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grci su pozvani na opći štrajk u srijedu uoči odluke o novim mjerama štednje koje im nameću zajmodavci o čemu će u srijedu njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarati s čelnicom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon sastanka s predsjednikom Europske središnje banke (ECB).

Sindikati GSEE i Adedy pozvali su Grke na 24-satni štrajk zbog novih mjera štednje o kojima su predstavnici Trojke (Europska unija, ECB i MMF) pregovarali s premijerom Antonisom Samarasom.

Međunarodni zajmodavci podijeljeni su oko strategije prema Grčkoj čije gospodarstvo nastavlja tonuti unatoč milijardama eura ubrizganih od 2010., kada je počelo spašavanje te najzaduženije članice EU.

Predsjednica MMF-a Christine Lagarde upozorila je na "problem financiranja Grčke zbog golemih kašnjenja u privatizaciji i punjenju proračuna i poručila da Atena mora riješiti problem duga.

U takvu ozračju raste popularnost neonacističkoj stranci Zlatna zora koja je u lipnju ušla u parlament. Analitičari strahuju od nasilja jer nove mjere predviđaju nova rezanja plaća i mirovina te socijalne pomoći i strukturalne reforme kako bi se modernizirala država.

U zamjenu za novu tranšu zajma od 31,6 milijarde eura Grčka bi trebala svoju potrošnju smanjiti za 11,6 milijarde eura i povećati prihode za 2 milijarde.

Grčka je tražila dvogodišnju odgodu za smanjenje proračunskog deficita koji bi 2014., trebao iznositi 2,1 posto BDP-a da bi izašla iz zatvorena kruga štednje, pada potrošnje i pada gospodarske aktivnosti. Da bi štednja bila moguća treba neprestance pooštravati štednju koja zatim povećava krizu i prosvjede.

Njemačka, glavni financijer EU, isključila je treći plan spašavanja Grčke novcem svojim poreznih obveznika. Blagajnu zatvara i MMF koji je prošli tjedan poručio da će bilo kakav zajam iznad odobrenih 110, odnosno 130 milijarda eura biti samo u nadležnosti Europske unije.

Kako jača kriza u Španjolskoj, kancelarka Merkel prima u srijedu na zatvorenom sastanku čelnicu MMF-a, nakon sastanka u utorak s predsjednikom Europske središnje banke Marijem Draghijem. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter