Grčka: Širi se šumski požar blizu gore Atosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Požar koji je u srijedu poslijepodne izbio u šumi pravoslavne monaške zajednice na gori Atosu na sjeveru Grčke, u četvrtak se proširio i primaknuo gradu Uranopolisu, doznaje se od vatrogasne službe.

Gradonačelnik Uranopolisa na Halkidiki izdao je naredbu da obitelji s djecom i starije osobe moraju napustiti grad zbog jakog vjetra koji puše brzinom od 39 do 49 km/h i raspiruje vatru", objavio je ured vatrogasne postrojbe za odnose s javnošću.

I neki turisti su napuštali to područje na kojemu je šest elitnih hotela te stotine turističkih apartmana koji zasad nisu evakuirani, rekao je izvor u mjesnoj policiji.

"Vjetar je jak i mijenja smjer, što otežava borbu s vatrenom stihijom", rekao je Nikolaos Congas, glasnogovornik vatrogasne službe. U gašenju sudjeluje 5 zrakoplova, dva helikoptera, 25 vozila i 60 vatrogasaca.

Požar je izbio u srijedu poslijepodne u okolici gore Atosa gdje je dvadesetak pravoslavnih manastira, a zasad nijedan nije ugrožen i "vatra se širi prema šumi pokraj Uranopolisa", javili su vatrogasci.

Usto, na poluotoku Peloponezu, na jugu zemlje, ovih dana gore još dva požara. Grčku su početkom tjedna zahvatile velike vrućine s temperaturom većom od 40 Celzijevih stupnjeva u većini pokrajina.

Požari u Grčkoj u ljetno doba nisu rijetkost zbog suše. Zadnji veći požari dogodili su se 2007. na Peloponezu i na otoku Eubeji, na istoku zemlje. U njima je život izgubilo 77 ljudi, a izgorjelo je 250.000 hektara površine. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter