Grčka: Romski par optužen za otmicu djevojčice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčko pravosuđe je u ponedjeljak podiglo optužnicu i pritvorilo romski par zbog otmice tajanstvene djevojčice čije je otkriće potaknulo tisuće poziva roditelja i rodbine koji traže svoju nestalu djecu.

Otkriće te plavokose djevojčice zelenih očiju, koja ima između četiri i šest godina, u srijedu tijekom rutinske kontrole u romskom naselju u Farsali, blizu Larisse, potaknulo je žive reakcije u zemlji i u inozemstvu. Dijete je živjelo s inkriminiranim parom za koji se nakon DNK analize pokazalo da nije ni u kakvoj rodbinskoj vezi s malenom. Riječ je o 39-godišnjaku i o 40-godišnjakinji.

Optuženik je kod davanja iskaza pred istražnim sudcem u Larissi kazao da im je dijete bilo povjereno nakon rođenja. Otac je bugarski Rom, a majka također Romkinja, navodi grčka novinska agencija Ana.

Par je optužen i za "ishođenje lažnih isprava", rekao je njihov odvjetnik Kostas Kacavos. Dodao je da je riječ o lažnom rodnom listu djeteta predanom općini u Ateni. Ispred zgrade suda tridesetak pripadnika romske zajednice više sati je čekalo odluku sudaca, ali nisu davali nikakve izjave, rekao je novinar AFP-a.

Objava fotografije djevojčice koja se odaziva na ime Maria u petak potaknula je velik broj poziva i elektroničkih poruka upućenih udruzi za zaštitu malodobnika Dječji osmijeh, kojoj su vlasti povjerile malenu.

"U nedjelju navečer primili smo više od 8.000 poziva i tisuće e-mailova", rekao je za AFP Panagiotis Pardalis, jedan od čelnika udruge. Mrežna stranica udruge imala je, po njegovim riječima, više od 200.000 posjeta, a njezina Facebook stranica oko pola milijuna. "Te pozive predajemo policiji", istaknuo je Pardalis.

Grci, roditelji nestale djece, također su vlastima predali rezultate DNK analize kako bi ih usporedili s djetetovim DNK, piše mjesni tisak. Agencija Ana navodi slučaj roditelja kojima je dijete umrlo odmah po rođenju 2009., ali njegovo tijelo nisu dobili.

Vlasti zasad ne mogu reći kako je dijete dospjelo u ruke ovog romskog para. Djevojčica koju su mediji prozvali "plavi anđeo" bila je u ponedjeljak, treći dan za redom, na naslovnicama grčkih novina.

Policija je pokrenula "potragu u svim pravcima", rekla je policijska uprava u Larissi, želeći rasvijetliti ovaj slučaj. Policija preispituje slučajeve krijumčarenja djece iz susjednih zemalja, pa tako i Bugarske. Izdana je međunarodna tjeralica i u potragu se uključio i Interpol, dodaje policijski izvor.

Posrednici u krijumčarenju djece zarađuju između 15.000 i 20.000 eura po djetetu, navodi agencija pozivajući se na grčke istražitelje. Preprodaja djece je u Grčkoj olakšana zbog rupa u zakonu o posvajanju, napose kada je riječ o djeci izvana, ističu stručnjaci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter