Grčka reže javni sektor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčki parlament usvojio je u nedjelju navečer zakon o novim mjerama štednje koje zahtijevaju EU, ECB i MMF, a koji predviđa restrukturiranje u javnom sektoru i otkaze za 15.000 djelatnika.

Smanjenje broja radnika u javnom sektoru uvjet je koji je postavila trojka za deblokiranje nove tranše kredita od 8,8 milijardi eura koje Grčka treba za isplate plaća i mirovina. Ukupan iznos od 240 milijardi međunarodne pomoći je bio odobren 2010. toj zemlji kako bi izbjegla bankrot, u zamjenu za nastavak mjera štednje.

Novi zakon je usvojen nakon burne rasprave u skupštini s 168 glasova od 292 nazočna zastupnika, protiv ih se izjasnilo 123, a jedan je samo obznanio da je "nazočan". Do kraja 2014. je previđeno otpuštanje 15.000 radnika, od kojih 4.000 u 2013., što je do sada neviđena mjera i taj zakon otvara put za isplatu nove tranše od 8,8 milijardi eura kredita od ukupnog iznosa od 240 milijardi eura.

Otkazi se predviđaju za one službenike koji su kažnjeni za korupciju i ocijenjeni nesposobnima, one koji će biti potaknuti na dragovoljan odlazak u mirovinu, te one kojima su ukinuta radna mjesta nakon zatvaranja više desetaka javnih poduzeća.

U nedjelju navečer se na poziv sindikata privatnog i javnog sektora oko 800 ljudi okupilo na Trgu Syntagma ispred parlamenta u središtu Atene. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter