Grcka predstavila plan ublažavanja reformi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoc za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita, vidljivo je to iz plana koji ce iduci tjedan na summitu Europske unije vjerojatno naici na snažno protivljenje.

Agencija Reuters nabavila je u subotu program nove koalicijske vlade i vidljivo je da on odražava pritisak javnosti da se ublaže uvjeti za dobivanje financijske pomoci od 130 milijarda eura kojom bi se Grcka spasila od bankrota, ali uz provodenje teških mjera.

Bude li primijenjen u potpunosti, taj ce program poništiti mnoge mjere štednje na koje je Grcka pristala u veljaci kako bi osigurala i drugi paket pomoci od 2010.

Partneri iz eurozone ponudili su neke prilagodbe toga programa, ali bez radikalnog mijenjanja uvjeta, a Njemacka je osobito nesklona grckim molbama da se uvjeti ublaže.

Grcki program sadržava poziv za dokapitalizaciju pete po velicini grcke banke ATEbanka, državne poljoprivredne banke za koju su izvori iz EU-a ovaj mjesec rekli da je medu nekoliko banaka koje Europska komisija želi ugasiti. Ministarstvo financija to opovrgava.

O programu su se dogovorili celnici troclane koalicije okupljene nakon izbora 17. lipnja. Prvi ce mu test biti dvodnevni summit EU-a iduci cetvrtak, a vjeruje se da ce summitom dominirati tema dužnicke krize koja je pocela u Grckoj, ali sad prijeti i Italiji i Španjolskoj.

U Atenu u ponedjeljak dolaze u nadzor inspektori iz financijske "trojke" koja Grckoj posuduje novac, EU-a, Europske središnje banke i Medunarodnog monetarnog fonda. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter