Grčka poslala kreditorima cjeloviti plan reformi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčka je u utorak objavila da je međunarodnim kreditorima poslala cjeloviti plan reformi te ih pozvala da budu realni i prihvate plan kako bi se odmrznula financijska pomoć prije nego što Atena bankrotira.

Izjava ljevičarskog premijera Aleksisa Ciprasa uslijedila je nekoliko sati nakon hitnog sastanka njemačkih i francuskih čelnika i kreditora u Berlinu o grčkoj dužničkoj krizi. Čini se kako je riječ o preventivnom potezu kako bi se izbjegao prijedlog kreditora po načelu "uzmi ili ostavi", a grčkim biračima pokazalo da i Atena nešto predlaže.

"Poslali smo realističan plan za izlazak Grčke iz krize. Realističan plan koji će, prihvate li ga institucije, naši kreditori i partneri u Europi označiti kraj podjela u Europi", rekao je Cipras novinarima.

"Sada je jasno da odluka o tome jesu li se spremni prilagoditi realitetu leži na čelništvu Europe", istaknuo je. Zasad je nejasno daju li se u dokumentu, za koji neki dužnosnici EU-a kažu da ga još nisu vidjeli, odgovori na ključna pitanja, poput reforme mirovinskog sustava i tržišta rada, fiskalnih ciljeva i javnih službi koja su četiri mjeseca dominirala teškim pregovorima. Glasnogovornica Europske komisije izjavila je da su pregovarači razmijenili brojne dokumente, što je "dobar znak". Razgovori s Grčkom se nastavljaju i "dogovor još nije postignut", rekla je. Izvori bliski pregovorima kažu da u grčkom dokumentu nema ustupaka u vezi s ključnim pitanjima. Atena i njezini europski partneri, napose Njemačka, nastoje obnoviti dijalog nakon višetjednog sukoba u kojemu je ponovno u prvi plan izbila prijetnja izlaska Grčke iz eurozone. No vjerovnici i dalje očekuju obećanje o konkretnim reformama kako bi uplatili posljednju ratu od oko 7,2 milijardi eura, od ukupno 240 milijarda eura zajmova odobrenih od 2010.

Dužnosnik grčke vlade izjavio je ranije da će Atena do petka platiti MMF-u ratu duga od 300 milijuna dolara ako se postigne dogovor s kreditorima, dajući naslutiti da bi u suprotnom mogla zaustaviti isplatu. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande sastali su se u ponedjeljak u Berlinu u trenucima velike nesigurnosti glede ishoda pregovora s Grčkom oko rješavanja dužničke krize. Na sastanku je bio i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker te Benoit Potier, čelnik tzv. Europskog okruglog stola najmoćnijih industrijalaca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter