Grčka: Počeo 48-satni štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deseci tisuća grčkih radnika u utorak su počeli 48-satni štrajk prosvjedujući na taj način protiv novih oštrih vladinih mjera štednje za koje sindikati tvrde da će uništiti siromašne te dovesti do potpunog sloma gospodarstva u državi.

Na štrajk su pozvala dva najveća grčka sindikata. Riječ je o trećem štrajku u posljednja dva mjeseca protiv oštrih mjera štednje i reformi koje bi na prijedlog premijera Antonisa Samarasa parlament trebao usvojiti u srijedu kako bi osigurao međunarodnu pomoć.

Agencije javljaju da je promet u kolapsu diljem zemlje, a škole, banke i lokalni vladini uredi zatvoreni su. U bolnicama su organizirana dežurstva. Većina letova u zračnim lukama je otkazana, brodovi su u lukama na vezu, a na ulicama nema ni vozača taksija.

Vlada je pozvala Grke da izdrže mjere štednje kako bi se izbjegao državni bankrot, no četvrtina stanovnika je bez posla, a sve više je siromašnih te se bilježi sve veći broj samoubojstava zbog čega su stanovnici Grčke bijesni na političare.

"Neka svi idu u pakao! Neka mene pitanju kako se osjećam kada se moram obratiti crkvi da bih dobio hranu. Osoba sam koja ne bi ni mrava zgazila, ali bih nekoga od njih radio skratio za glavu", rekao je 65-godišnji umirovljeni Anais Metaxopulu.

Službena Atena treba parlamentarno odobrenje za paket mjera, a on uključuje smanjenje mirovina za četvrtinu te ukidanje regresa, kako bi osigurali pomoć EU-a i MMF-a u iznosu od 3 milijarde eura, od čega većina ide bankama.

Štrajk se poklopio s glasovanjem u parlamentu u srijedu. Od vlade se očekuje da dobije potporu parlamenta za provedbu daljnjih mjera štednje. "Štrajkamo u utorak i u srijedu kako bismo vladi poslali jasnu poruku, a to je da ove mjere neće proći", rekao je glavni tajnik sindikata privatnog sektora GSEE koji je sazvao štrajk zajedno sa sindikatom zaposlenih u javnom sektoru ADEDY.

"Netko im mora reći da se nema više na čemu štedjeti", rekao je 50-godišnji građevinar Vassilis Dimosthenus koji je bez posla već deset mjeseci. "Svakodnevni život napravili su nam nepodnošljivim. Da sam bar deset godina mlađi, odmah bih otišao iz zemlje", rekao je. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter