Grcka ostaje u eurozoni, no mora preuzeti obaveze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici skupine G20, koja okuplja bogate i zemlje s gospodarstvima u naglom usponu, poceli su u ponedjeljak navecer sastanak na vrhu u meksickom Los Cabosu posvecen prijetnjama europske krize po svjetski gospodarski rast.

Sedmi summit G20 poceo je brojnim bilateralnim susretima, poput onog americkog i ruskog predsjednika Baracka Obame i Vladimira Putina tijekom kojeg su dvojica predsjednika pronašla brojne dodirne tocke u pristupu situaciji u Siriji, kako je potvrdio Putin.

Obojica predsjednika zajedno su, unatoc razlikama u pogledu na krizu u Siriji, pozvala na trenutno zaustavljanje nasilja ocjenjujuci da Sirijci trebaju moci izabrati svoju buducnost na demokratski nacin.

Zemlje skupine G20 isticu u prijedlogu svoje završne izjave da Grcka jest i ostaje u zoni eura, no da mora ispuniti preuzete obveze da bi se popravila gospodarska i politicka situacija, doznaje se pri francuskom predsjedništvu.

G20 izrazio je tako svoje mišljenje nakon što je na nedjeljnjim parlamentarnim izborima u  Grckoj pobijedila konzervativna Nova demokracija, koja bi trebala formirati koalicijsku vladu u korist eura.

Nakon više tjedana politicke nesigurnosti Grcka i dalje ostaje u teškoj gospodarskoj situaciji i naci ce se pocetkom srpnja bez dovoljno novca.


Podijeli: Facebook Twiter