Grčka nudi velike ustupke ne bi li izbjegla stečaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčka je u četvrtak od eurozone formalno zatražila produljenje financiranja za šest mjeseci, ponudivši velike ustupke ne bi li izbjegla stečaj i slomila otpor skeptičnih europskih partnera predvođenih Njemačkom.

Budući da međunarodni program pomoći Grčkoj istječe 28. veljače, vlada ljevičarskog premijera Aleksisa Ciprasa hitno treba prijelazni aranžman kako uskoro ne bi ostala bez novca. Ministri financija eurozone sastat će se u petak na izvanrednom sastanku u Bruxellesu kako bi razmotrili grčki zahtjev, objavio je na Twitteru predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem. Sastanak će se održati u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Dužnosnik grčke vlade rekao je za Reuters da je Atena zatražila produljenje "Glavnog sporazuma o financijskoj pomoći" s eurozonom. Međutim, ističe da vlada predlaže drukčije uvjete od postojećih. Grčka je obećala da će tijekom prijelaznog razdoblja čuvati fiskalnu ravnotežu, odmah pokrenuti reforme za borbu protiv porezne evazije i korupcije te mjere za ublažavanje "humanitarne krize" i pokretanje gospodarskog rasta, rekao je. U dokumentu koji je Reuters dobio na uvid, Grčka je obećala da će poštivati svoje financijske obveze prema svim vjerovnicima, priznajući postojeći program pomoći EU-a i MMF-a kao pravno obvezujući okvir, te se suzdržati od jednostranih poteza koji bi potkopali fiskalne ciljeve. Ključni ustupak je pristanak da produljenje financiranja prate Europska komisija, Europska središnja banka (ECB) i MMF iako je Cipras obećao da će prekinuti suradnju s inspektorima tih triju institucija, tzv. "trojkom", optužujući ih da su nanijeli veliku gospodarsku i društvenu štetu Grčkoj.

Šestomjesečno prijelazno razdoblje iskoristilo bi se za pregovore o dugoročnom sporazumu za gospodarski oporavak i rast koji bi uključivao nove mjere za ublažavanje duga, kako je euroskupina obećala 2012. Eurozona je do sada inzistirala da Atena ispuni sve obveze iz postojećeg programa pomoći, koje među ostalim uključuju primarni suficit od 3 posto BDP-a ove godine. Cipras je pak biračima obećao da će ukinuti mjere štednje koje su nametnuli strani vjerovnici. Visoki dužnosnici eurozone održat će kasnije tijekom dana telekonferenciju na kojoj će razmotriti grčki zahtjev. Način na koji je zahtjev formuliran mogao bi otkloniti barem neke zamjerke koje su zadnjih dva tjedna onemogućavale dogovor.

Atena bi tako mogla reći da je izbjegla produljenje postojećeg programa pomoći, koji više ne želi, a vjerovnici da su pristali na "sporazum o financiranju" bez ikakvih uvjeta. Tek treba razjasniti ključne pojedinosti koje se odnose na fiskalne ciljeve, reformu tržišta rada, privatizacije i druge mjere koje bi trebale biti provedene po postojećem programu. Glasnogovornik vlade Gabriel Sakellaridis odbacio je tvrdnje njemačkih medija da je Atena pod pritiskom da uvede kontrolu tijekova kapitala kako bi zaustavila masovno podizanje štednih depozita iz grčkih banaka, kazavši za Reuters da takav scenarij "nije realan". Glasnogovornica Europske središnje banke (ECB) također je zanijekala izvješće Frankfurter Allgemeine Zeitunga, kazavši da kontrola kapitala nije bila spominjana na sastanku Upravnog vijeća ECB-a u srijedu, na kojem je blago podignut limit za hitne zajmove za likvidnost grčkim bankama.

Grčke banke ovise o hitnim zajmovima za likvidnost, koje im uz odobrenje ECB-a daje grčka središnja banka, kako bi isplatile štediše koji svaki tjedan povlače gotovo dvije milijarde eura. ECB je u srijedu povećao limit za te zajmove, koji su skuplji od redovitog financiranja, na 68,3 milijarda eura, rekao je izvor blizak ECB-u. To je povećanje od samo 3,3 milijarda eura, manje nego što je Grčka tražila, ali bi trebalo biti dovoljno za još tjedan dana. "Činimo sve kako bismo postigli uzajamno koristan dogovor. Naš cilj je da taj dogovor uskoro sklopimo", rekao je Sakellaridis za Skai TV ranije u četvrtak. "Nastojimo pronaći zajedničke točke." Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble do sada je odlučno odbacivao sugestije da bi Atena mogla dogovoriti produljenje financiranja s eurozonom bez obećanja da će nastaviti s proračunskom štednjom i gospodarskim reformama. No, u srijedu je kazao da bi ipak mogla postojati mogućnost kompromisa. "Naš manevarski prostor je ograničen", rekao je u jednoj raspravi u Berlinu.

"Moramo imati na umu da imamo veliku odgovornost da sačuvamo stabilnost Europe." Grčki ministar financija Janis Varufakis izrazio je u četvrtak uvjerenost da će ministri financija eurozone u petak prihvatiti grčki zahtjev za produljenjem financiranja za šest mjeseci. Govoreći ispred grčkog parlamenta, Varufakis je kazao da će njegov prijedlog zadovoljiti i grčku stranu i euroskupinu, prenosi dpa. Njemačka vlada podsjeća, međutim, da će njemački parlament morati odobriti bilo kakvo produljenje grčkog programa pomoći.

"Tehničko produljenje programa po nama je temeljna promjena pa je, prije nego njemačka vlada pristane na euroskupini, mora odobriti Bundestag", rekao je za dpa glasnogovornik vlade Martin Jaeger, dodajući da će se na bilo kakav nastavak pomoći pristati samo ako Atena bude provodila dogovorene reforme. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter