Grčka: Novi štrajkovi u javnom prijevozu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Štrajkovi mornara, djelatnika gradskog prijevoza, željeznica i liječnika državnih bolnica poremetili su u četvrtak život u Grčkoj, a održani su i prosvjedi protiv nastavka politike štednje.

U četvrtak brodovi nisu isplovili iz luka. Sindikat mornara je krenuo u 48-satni štrajk kojim prosvjeduje protiv plana zakona o restrukturiranju sektora, kojim se predviđa smanjenje posade trajekta.

Glavni tajnik sindikata mornara je istaknuo na konferenciji za novinare da će taj projekt uništiti sektor u kojem je trenutačno nezaposleno 7.000 od ukupno 15.000 mornara.

Djelatnici autobusa, trolejbusa i željeznice su također u štrajku protiv smanjenja plaća i traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Liječnici su bili u 24-satnom štrajku zbog smanjenja proračuna i bolničkog osoblja.

Aktivisti komunističkog sindikalnog fronta Pame su manifestirali ispred sudova Atene protiv uhićenja tridesetak njihovih aktivista koji su upali u ured ministarstva rada kako bi prosvjedovali protiv novih rezova plaća i mirovina. Aktivisti su uhićeni zbog ilegalnog upada u ministarstvo.

Poljoprivrednici također prijete blokiranjem glavnih cestovnih pravca. Duže od tjedan dana štrajkovi zahvaćaju javni prijevoz u glavnom gradu. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter