Grcka nelegalno blokirala put Makedonije u NATO

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni sud pravde u Haagu, najviši sud UN-a, presudio je u ponedjeljak da je Grcka, blokirajuci Makedoniju na njezinu putu u NATO zbog spora oko imena te države, prekršila obveze iz bilateralnog sporazuma kojeg su zemlje sklopile prije 16 godina i kojim se ureduje da se Grcka nece protiviti clanstvu Makedonije u bilo kojoj medunardonoj organizaciji pod uvjetom da ona zahtjev podnese pod nazivom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

"Sud utvrduje da je Grcka, time što se protivila prijemu Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije u NATO prekršila svoje obveze iz clanka 11, paragraf 1 Prijelaznog sporazuma od 13 rujna 1995.", naveo je sud u svojoj odluci.

Odluka Medunarodnog suda pravde konacna je, na nju se ne može uložiti žalba i obvezujuca je za obje strane.

Makedonija je u studenom 2008. godine tužila Grcku nakon što je ta zemlja vetom onemogucila pocetak njezinih pregovora o pristupanju NATO-u na summitu vojnog saveza održanog u travnju 2008. u Bukureštu na kojem je Makedonija podnijela molbu za clanstvom.

Sud nije udovoljio zahtjevu Makedonije da naloži Grckoj da se ubuduce suzdrži od takvih postupaka prigodom zahtjeva Makedonije za clanstvom u drugim medunarodnim organizacijama u kojima je Grcka clanica.

Ime Makedonije u središtu je spora dvije zemlje od 1991. kad je Makedonija proglasila neovisnost pod imenom koje nosi i sjeverni dio Grcke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter