Grčka: Nedjeljni lokalni izbori prvi test za Samarasa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Milijuni grčkih birača u nedjelju će izaći na birališta kako bi na lokalnim izborima odabrali gradonačelnike 325 gradova i 13 predsjednika regija, župana, u prvom testu za konzervativno-socijalističku koaliciju premijera Antonisa Samarasa od njezina dolaska na vlasti prije nepune dvije godine, na kojem će moći provjeriti kako stoji u odnosu na Syrizu, oporbenu stranku radikalne ljevice.

"Nedjeljno glasovanje formalnopravno je lokalnog karaktera, ali će zapravo biti riječ o odmjeravanju snaga između onih koji prihvaćaju politiku sadašnje vlade i onih koji žele poslati poruku neslaganja s njom", ocijenio je Thomas Gerakis, ravnatelj Instituta za ispitivanje javnog mnijenja Marc.

Vladajuća koalicija oštrim je rezovima, snažnom štednjom i ustrajnom provedbom reformi nakon silnih godina uspjela zaustaviti strmoglavi gospodarski pad i stabilizirati stanje u zemlji, ali je "usput" do krajnosti iscrpila i obeshrabrila grčko društvo, što je adut na koji računa Syriza, koja se u potpunosti protivi politici štednje.

Krajnja polarizacija očekuje se prije svega u drugom krugu, koji će se održati paralelno s izborima za Europski parlament 25. svibnja, u koje bi Nova demokracija (desnica) i Siriza, prema rezultatima anketa, mogli ući s gotovo podjednakom biračkom potporom. Socijalistički PASOK, druga velika grčka stranka koja je u vladajućoj koaliciji, teško se oporavlja od totalnog urušavanja od prije dvije godine i bio bi zadovoljan kad bi se na položajima uspio zadržati dio sadašnjih gradonačelnika i župana iz njihovih redova. No moguć je i malo drukčiji ishod - da opća apatija i doboka razočaranost u grčkom društvu iznjedre neku manju stranku, ili više njih kao treću političku opciju, koje bi mogle preoteti dio izbornog kolača velikim grčkim strankama.

"Načelno, moj će glas biti revolt protiv sustava. Glasovat ću za neku manju stranku jer sam razočaran našim političkim sustavom", rekao je Vasilis Sotirakos, nezaposleni 26-godišnji računovođa. Tradicionalno je blizak desnom centru, ali kaže da ne želi glasovati ni za jednu od dvije stranke vladajuće koalicije, a još manje za radikalnu ljevičarsku oporbu. Njegov glas neće dobiti ni četiri manje stranke koje imaju parlamentarne zastupnike, a Grka koji razmišljaju isto kao Sotirakos ima poprilično puno, po nekim pokazateljima i 40 posto.

Ishod lokalnih izbora neće imati utjecaja na parlamentarni status vladajuće koalicije - koja u parlamentu s ukupno 300 zastupnika ima minimalnu većinu od samo dva zastupnička mjesta - ali joj može dati novi vjetar u leđa, ili je demoralizirati uoči mnogo važnijeg ispita, izbora novog predsjednika države u parlamentu u ožujku iduće godine. Za izbor novog državnog poglavara mora glasovati najmanje 180 zastupnika, i iako je riječ o uvelike ceremonijalnoj političkoj dužnosti, ako se novi predsjednik ne izabere u tri kruga izbora, parlament se raspušta i raspisuju prijevremni parlamentarni izbori.

Ove će izbore obilježiti još jedna novina, nezapamćena brojnost kandidata i na lokalnim (40 tisuća kandidata) i na europskim izborima (1300), koju je omogućila promjena izbornog zakona prošlog mjeseca na način da stranke na svojim listama mogu istaknuti i 50 posto više kandidata nego dosad. Nezadovoljni tradicionalnim političkim strankama i šestgodišnjom recesijom, tisuće nezavisnih kandidata, mnogi mlađi od 30 godina, odlučili su iskoristiti tu priliku i pokušati utjecati na svoju i budućnost Grčke kroz vlastiti politički angažman. "Politički sustav prolazi kroz krizu pa sve više mladih razumije da su promjene nužne i odlučuje se upustiti u politiku", rekao je Joanis Marios Caltas (27), i sam kandidat na lokalnim izborima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter