Grčka: Napad na stanove petero novinara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet napada zapaljivim napravama u petak u zoru bilo je usmjereno na stanove grčkih novinara, pri čemu su pričinjene materijalne štete, doznaje se od policijskog izvora.

Naprave su postavljene na ulaze u stanove u predgrađu glavnog grada. Napadi su bili usmjereni na stanove direktora Grčke novinske agencije (Ana) Antonisa Skyllakosa i 4 voditelja i novinara velikih kanala, državne televizije Net i privatnih Mega i Alpha, vjerojatno u znak prosvjeda protiv načina na koji su ti mediji pratili aktualne događaje.

To se zbilo dok traju napetosti između grčkog autonomnog pokreta i policije nakon policijske intervencije početkom tjedna kada je evakuirana zgrada koju su naselili skvoteri u središtu Atene. Pokušaj mladih skvotera da preuzmu zgradu prekinula je policija koja je uhitila 92 ljudi zbog ometanja socijalnog mira i zbog pružanja otpora i neposluha.

Skupina mladih je u srijedu zaposjela urede male stranke Demokratske ljevice. Koalicijska vlada je djelomičnu odgovornost za to pripisala Syrizi, glavnoj oporbenoj stranci.

"Postoji otvoreni terorizam protiv medija. Syriza mora osuditi svoje maskirane štićenike", rekao je glasnogovornik vlade Simor Kedikoglou.

U Grčkoj su česti napadi zapaljivim napravama za koje odgovornost preuzimaju anarhističke ili skupine krajnje ljevice. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter