Grcka kupuje vrijeme za spas od bankrota

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više stotina Grka izašlo je u subotu na ulice Atene na poziv sindikata, ponovno izražavajuci nezadovoljstvo zbog novih mjera štednje grcke vlade, dogovorene s vjerovnicima euro-zone i MMF-a.

Dva najveca sindikata u zemlji, koji predstavljaju zaposlenike u privatnom sektoru i u državnom sektoru, pozvali su na prosvjed ciji je cilj "pružiti otpor društvenom barbarstvu" nakon vladine najave novih mjera ili, kako se navodi u priopcenju sindikata, najave novih 'žrtava' što ce ih morati podnijeti grcki narod da bi 'ozdravile' javne financije i da bi se obnovila ekonomija.

Prethodno su europski celnici nacelno pristali Grckoj pružiti novi »paket spasa« koji ce zamijeniti program zajmova, vrijednih 110 milijardi eura, što su joj prošle godine u svibnju odobrili Europska komisija, Medunarodni monetarni fond (MMF) i Europska središnja banka (ECB).

No, Atena ne uspijeva ispuniti postavljene uvjete programa, proracunski manjak ne smanjuje potrebnom brzinom, a država je ostala bez novca jer je gospodarstvo i dalje u recesiji te su budžetski prihodi slabi.

Mjere štednje

Dodatna pomoc grckom gospodarstvu dogovorena je u Becu, tijekom noci s cetvrtka na petak, na sastanku ministara financija sedamnaest clanica eurozone. Zauzvrat, grcki dužnosnici obecali su provedbu dodatnih mjera štednje, teških 6,4 milijarde eura, te pocetak provedbe programa privatizacije od kojeg ukupno planiraju uprihoditi 50 milijardi eura.

Novi plan pomoci Grckoj trajat ce tri godine, godinu duže nego što je bilo predvideno prošlogodišnjom shemom, no njegove pojedinosti još nisu poznate.

Grcki mediji objavili su jucer da ce vrijednost novog paketa biti oko 85 milijardi eura, od cega ce izmedu 30 i 40 milijardi doci kroz zajmove EU-a i MMF-a, a ostali dio namirit ce se »mekim restrukturiranjem« dugova grckog privatnog sektora, što vjerojatno znaci dvogodišnju odgodu dospjelih otplata.

U svakom slucaju, novca bi trebalo biti dovoljno da pokrije grcke potrebe zaduživanja zbog otplate 330 milijardi eura državnog duga u ovoj i iducoj godini. Više od 13 milijardi eura u »kešu« Vlada treba odmah, kako bi namirila sva proracunska davanja.

Detalji novog programa trebali bi biti poznati do 20. lipnja, kada ce financijski ministri eurozone i službeno potpisati novi sporazum s Atenom.

Grcki premijer George Papandreou jucer je u Luksemburgu predstavio nove mjere štednje i plan privatizacije državne imovine celniku eurogrupe, Jean-Claude Junckeru koji je najavio da ce se »novi program kredita odobriti pod strogim uvjetima«. Svoj pristanak na plan trebaju dati i MMF i ECB. MMF je prošlog tjedna zaprijetio obustavom isplate dijela prošlogodišnjeg paketa pomoci - tranše kredita vrijedne 12 milijardi eura zbog toga što Grcka ne može garantirati solventnost tijekom iducih 12 mjeseci.

Celnici ECB-a do sada nisu bili oduševljeni idejom o novom spašavanju Atene jer se boje da bi gubici grckih zajmodavaca mogli izazvati novu krizu eurozone. (V. ROLLER/NL)


Podijeli: Facebook Twiter