Grčka kriza smanjila srpanjsku rupu na Jadranu

Hrvatska će Britancima ovog ljeta biti još jeftinija (Neven LAZAREVIĆ)
Hrvatska će Britancima ovog ljeta biti još jeftinija (Neven LAZAREVIĆ)

Kriza u Grčkoj ovog će ljeta itekako utjecati na turističke tokove na Mediteranu, pa tako i Hrvatskoj. Posljedice financijske krize u Grčkoj vjerojatno se već osjećaju i na Jadranu koji ove godine ne pati od takozvane srpanjske rupe, barem ne u tolikoj mjeri kao lani kada se osjetio značajan manjak broja turista u prvoj polovini srpnja, između ostalog i zbog odličnih i povoljnih aranžmana koji su se nudili upravo u Grčkoj.

I dok neki tvrde da bi izlazak Grčke iz eurozone te ponovno uvođenje drahme, moglo već sada utjecati na smanjenje cijena paket-aranžmana što bi se negativno trebalo odraziti na sve konkurentske destinacije pa tako i Hrvatsku, Ivan Pukšar, čelni čovjek turističke agencije Kompas, tvrdi da su cijene za ovu sezonu već formirane i da većih promjena ne bi trebalo biti.

Cijene zasad ostaju iste

- Ulazimo u samu špicu sezone i već je prodano oko 80 posto kapaciteta. Čini mi se da tu ne bi trebalo biti većih pomaka. Jedino što bi im se moglo dogoditi, ako situacija eskalira, je da sezona završi nešto ranije nego inače. Na grčkim otocima situacija je drugačija nego u Ateni. Tamo se kriza uvijek osjeća manje. Veliki europski turoperatori u Grčkoj imaju svoje hotele i avione i napravit će sve da situacija bude čim normalnija, tvrdi Pukšar.

Ipak, tvrdi, neizvjesnost u Grčkoj osjeti se na bukingu drugih mediteranskih destinacija, pa tako i Hrvatske.

- Grčka već sada trpi posljedice političke i financijske  neizvjesnosti jer joj se buking smanjuje. I u Hrvatskoj se to osjeti jer neće biti srpanjske rupe kao lani, tvrdi Pukšar.

Velike svjetske putnike, Nijemce, ovakva situacija itekako zabrinjava.

- Njemačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je priopćenje putnicima koji namjeravaju posjetiti tu zemlju u kojem ukazuju na moguće poteškoće s podizanjem gotovine. Turoperatori savjetuju svoje klijente koji putuju u Grčku da sa sobom ponesu dovoljnu količinu gotovog novca, ali ne nude mogućnost besplatnog storniranja putovanja, tvrdi nam direktor njemačkog predstavništva Hrvatske turističke zajednice Romeo Draghicchio.

Ipak, dodaje kako uspjesi i rezultati hrvatskog turizma ne ovise o situacijama koje se zbivaju u drugim zemljama.

- Hrvatski je turizam uvijek spreman na pošteno tržišno natjecanje te iz moralnih i profesionalnih razloga nikako ne računamo na bolji turistički promet koji bi bio rezultat tragedija koje su zadesile Tunis i druge države. Službena izvješća pokazuju kako je situacija u grčkom turizmu stabilna te su ostvareni porasti u grčkom turističkom prometu u prvih pet mjeseci, kaže on.

Bolji buking za Jadran

Čelni čovjek njemačkog organizatora putovanja ID Riva Toursa  Selimir Ognjenović tvrdi kako njegova tvrtka već u lipnju bilježi porast bukinga od 10 do 15 posto za Jadran. 

- Sve što se dešava u okruženju, pogotovu na Mediteranu, na nas se odražava pozitivno ili negativno. Ovakva situacija s Grčkom i Tunisom sigurno će Hrvatskoj iz Njemačke donijeti više gostiju. Međutim, ne smijemo razmišljati na način da će tuđa nesreća riješiti naš turizam. Trebali bismo više razmišljati kako da ih privučemo da dođu u Hrvatsku te kako da ih zadržimo, tvrdi Ognjenović. Što se tiče eventualnog prelaska s eura na drahmu, Ognjenović tvrdi da grčki turistički djelatnici sigurno neće glasati protiv eura. A i eventualno smanjenje cijena neće im pomoći.

- Cijena je bitna kada sve štima, ali ne i kada postoji nesigurnost, zaključio je Ognjenović.

Da će trenutačnu korist od ovakve situacije imati Hrvatska i na britanskom tržištu, tvrdi Lada Nowell iz britanske turističke agencije Croatian Villa Holidays.

- Zbog ekonomske krize u Grčkoj euro je postao slabiji i danas je pao za jedan posto vrijednosti u odnosu na britansku funtu. Za Britance to znači da će odmor u Hrvatskoj biti jeftiniji. Dakle, možemo prognozirati više britanskih turista u Hrvatskoj. Last minute turisti će preferirati putovanja u druge destinacije, a ne u Grčku. Nedostatak je i činjenica da sobom moraju nositi gotovinu, a bojat će se i daljnje devalvacije eura, tvrdi Nowell.

Ipak, dugoročno Grčka bi u slučaju da prijeđe na drahmu mogla postati jako jeftina i atraktivna destinacija što znači da će se ponovno javiti strani investitori jer će nekretnine biti jeftine.

- To bi moglo biti zabrinjavajuće za Hrvatsku, jer će joj Grčka postati ozbiljna konkurencija, zaključuje britanska turistička djelatnica. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter