Grčka: Kemijsko oružje ne smije onečistiti Mediteran

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodna operacija uništavanja sirijskog kemijskog arsenala ne smije ugroziti mediteranski ekosustav, upozorio je u četvrtak grčki ministar vanjskih poslova.

"Potpuno poštovanje propisa o zaštiti okoliša u Sredozemnome moru nužan je uvjet za odvoženje kemijskog oružja iz Sirije (...)", rekao je Evangelos Venizelos na tiskovnoj konferenciji o regionalnoj politici na Mediteranu. Venizelos je izrazio zadovoljstvo što su nedavne grčke diplomatske inicijative dale "jamstva, institucijska i znanstvena, da nema opasnosti za morski okoliš".

Atena o tom pitanju "dobro surađuje" s UN-om i sa zemljama u regiji i zatražila je pomoć Europske komisije, kazao je grčki ministar, čija zemlja u ovom polugodištu predsjeda Europskom unijom. "Usko surađujemo i s nevladinim organizacijama za ekologiju koje prate ovaj slučaj i sigurni smo da mediteranski okoliš neće stradati", dodao je Venizelos.

Plan za razoružanje Sirije koji je odobrio UN, predviđa da se sirijski kemijski arsenal u cijelosti uništi do 30. lipnja 2014., uz prijetnju sankcijama pa i primjenom sile. Plan je donesen nakon rusko-američkog dogovora kojim je spriječen američki vojni udar na Siriju. Uz 700 tona najopasnijih kemikalija koje su se do 31. prosinca trebale odvesti sa sirijskog teritorija, u srijedu se treba evakuirati još 500 tona takozvanih kemikalija druge kategorije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter