Grcka ipak bez referenduma o planu izlaska iz krize

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcki ministar financija Evangelos Venizelos rekao je u petak da je celnike eurozone i svog njemackog kolegu obavijestio o odluci Grcke da ne organizira referendum o europskom planu za izlazak iz krize koji je bila planirala.

Venizelos je tako u telefonskom razgovoru s predsjednikom euroskupine Jean-Claudeom Junckerom, povjerenikom za gospodarska pitanja Ollijem Rehnom i njemackim ministrom financija Wolfgangom Schaubleom potvrdio nakanu koju je dan ranije iznio premijer George Papandreu.

Usto je istaknuo da ce se u petak navecer glasati o povjerenju vladi radi postizanja što šireg politickog konsenzusa.

Grcki premijer ublažio je u cetvrtak, nakon burne rasprave u parlamentu, stav o referendumu i oporbi ponudio pregovore o rješavanju krize u zemlji koja je uzdrmala europske partnere i izazvala kaos na svjetskim burzama.

Grcka pregovara s eurozonom o odobravanju 80 milijarda eura do konca veljace u okviru plana za izlazak zemlje iz dužnicke krize prihvacenog u noci s 26. na 27. listopada u Bruxellesu, priopcilo je grcko ministarstvo financija.

Taj je iznos nužan za provedbu programa razmjene grckih obveznica u posjedu privatnih vjerovnika, dokapitalizaciju grckog bankarskog sustava i prvu ratu novog zajma od 100 milijardi eura koje je obecala eurozona, istice ministarstvo u priopcenju, utvrdivši financijske potrebe zemlje mimo politicke krize koja ju potresa.

Potrebno je ukupno 80 milijardi eura za spašavanje grckog gospodarstva, dodaje se u tekstu. Grckoj novac treba do 15. prosinca inace ce dospjeti u stecaj, upozorio je u cetvrtak ministar Venizelos.


Podijeli: Facebook Twiter