Grčka ima svoju fetu sira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neki su zadovoljni kada dobiju komad kolača, a Grci su pak zadovoljni kada dobiju fetu sira, i to ne bilo kakvog, već grčkog.

Naime, kako javlja Greek Reporter, do sada su kanadski proizvođači tog ukusnog mekanog bijelog sira od ovčjeg ili kozjeg mlijeka koji sazrijeva u salamuri mogli nazivati "fetom" bez ikakvog problema, ali nakon potpisanog sporazuma između Kanade i EU o slobodnoj trgovini Grci su se pobunili i dobili spor pa će kanadski proizvođači te sirne delicije morati imati natpise poput – "Sir tipa Feta" ili "Sir proizveden na bazi Feta sira"

Naime, Grčka se početkom listopada potužila Europskoj komisiji tražeći da zaštiti njeno pravo na izvornost feta sira. A da problem nije mali, govori i podatak da su o tom "sirnom problemu" razgovarali i grčki premijer Antonis Samars sa svojim kolegom Stephanom Harperom iz Kanade uz posredovanje šefa Europske komisije Jose Manulela Barrosa.

Inače, Grčka je još 2005. godine uspjela dobiti pravo na izvornost feta sira, mada su joj jedno vrijeme Danske i Njemačka nastojale osporiti to pravo, inzistirajući da se fetom naziva cijeli niz mekanih bijelih sorti sira. No, nije im uspjelo pa su Grci dobili ekskluzivno na taj naziv. Feta je samo grčka. (L. BAGAR )


Podijeli: Facebook Twiter