Grcka ide na nove izbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcka ce raspisati nove izbore nakon neuspjelih pokušaja da sastavi novu vladu u utorak, devet dana nakon zadnjih izbora koji nisu dali vecinskog pobjednika te se politicka kriza nastavlja, a prezadužena clanica Europska unija sve je bliže stecaju i napuštanju eurozone.

Nakon tri dana neuspješnih pregovora o vladajucoj koaliciji, glasnogovornik predsjednika Karolosa Papouliasa proglasio je neuspjeh i objavio da ce se morati održati novi izbori. Zasad nije objavio pojedinosti, ali se cini najizglednijim da ce se izbori održati sredinom lipnja. Tehnicka vlada bit ce oformljena u srijedu, rekao je glasnogovornik.

Nijedna stranka na izborima 6. svibnja nije dobila potrebnu vecinu da sastavi vladu, a stranke se nisu uspjele dogovoriti o koaliciji jer se razilaze izmedu pristaša i protivnika zajma od 130 milijarda eura. Zajam su medunarodne novcarske ustanove odobrile prezaduženoj Grckoj u zamjenu za bolno rezanje placa, mirovina i javne potrošnje.

Ankete su pokazale da bi na novim izborima pobjednica mogla biti stranka ljevice Syriza koja se pokazala dosljednom u odbacivanju zajmovnih aranžmana. Trebala bi dobiti 27 posto glasova i kao stranka s najviše glasova imat ce pravo, prema grckome zakonu, na nagradnih 50 dodatnih mjesta u parlamentu od 300 te ce moci sastaviti vladu.

Europski partneri Grcke najavili su da ce prekinuti financiranje te prezadužene clanice ako ona odbaci uvjete zajma dogovorene u ožujku. To ce donijeti stecaj Grcke i njezin gotovo siguran izlazak iz eurozone.


Podijeli: Facebook Twiter