Grcka dobila vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Habemus Samaras! Tako su Athens News objavile vijest da je zemlja konacno dobila premijera, a to je Antonis Samaras predsjednik Nove demokracije koja ce voditi desno-lijevu koaliciju sastavljenu još od Pasoka i Demokratske ljevice.

Samaras je odmah u srijedu i prisegnuo, dok ce vlada ciji ce konacni sastav biti utvrden tijekom noci, prisegnuti sutra. Grcki politicari paralelno rade i na formiranju pregovarackog tima koji ce vec, moguce je, ovog tjedna razgovarati s predstavnicima kreditora, koji ce doci u posjet Ateni. Nakon njihovog uvida u stanje stvari, u Bruxellesu ce se donijeti odluka o tome hoce li se i koliko mijenjati uvjeti pod kojima je Grckoj dat posljednji paket pomoci.

Koliko ce trajati nova vlada, pitanje je koje se postavlja i prije nego je sastavljena. Naime, Nova demokracija i PASOK nemaju dugu povijest suradnje jer su naizmjenicno preuzimali vlast od pada vojne hunte 1974. do lani kada ih je gospodarska kriza primorala da dijele vlast.

Oni ce se odmah naci pod pritiskom da ublaže neopularne mjere štednje, i obuzdaju rastuce društvene napetosti koje je stvorila kriza. Oni ce održavati koaliciju u uvjetima najteže gospodarske kušnje od kraja Drugog svjetskog rata, procjenjuje Reuters.

Problem je i u tome što dvije lijeve clanice koalicije ne žele u vladu poslati svoje videnije politicare, vec bi radije da taj posao umjesto njih obavljaju tehnokrati.

Kao podsjetnik u kakvom trenutku Grci žive poslužila je slika iz jednog od atenskih parkova gdje se u vrijeme dok je Samaras polagao prisegu oko tisucu Atenjana tiskalo oko povrca i voca koji su im s Krete kao poklon poslali poljoprivrednici. (J. VUKUŠIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter