Grcka: Demokratska ljevica nece u vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcka stranka Demokratske ljevice objavila je da se nece pridružiti dvjema velikim strankama Novoj demokraciji i PASOK-u, ujedno i jednima koje se zalažu za oštre mjere štednje, u novoj vladi, prenosi BBC.

Grcki predsjednik Karolos Papulias sazvao je za ponedjeljak još jedne konzultacije u pokušaju sastava vlade. Nova Demokracija i PASOK, stranke koje se zalažu za primjenu medunarodnog plana oštre štednje, nemaju vecinu u parlamentu, ali im je za nju potrebna samo još jedna stranka. Nade su se polagale u umjerenu Demokratsku ljevicu, ali je njezin celnik Fotis Kuvelis prije najavljenih konzultacija izjavio grckom radiju Antenni da nece u novu vladu.

Radikalna ljevica Siriza, druga po jacini stranka u grckom parlamentu, koja je sudjelovala na konzultacijama u nedjelju vec je objavila da ne želi u vladu koja bi poduprla nastavak dosadašnje politike štednje i rezova. Ostale tri stranke koje su ušle u parlament, Neovisni Grci, komunisti i neonacisti, takoder se tome odlucno protive.

Sadašnja politicka blokada mora se po zakonu prevladati do cetvrtka, inace ce se u lipnju održati novi parlamentarni izbori, a strahuje se da ce na njima protivnici štednje ostvariti još bolje rezultate, što bi vjerojatno dovelo do grckog napuštanja eurozone. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter