Grčka: Cipras dao ostavku

Aleksis Cipras (AFP)
Aleksis Cipras (AFP)

Grčki premijer Aleksis Cipras u četvrtak je dao ostavku nadajući se da će ojačati svoju vlast na prijevremenim izborima nakon sedam mjeseci mandata u kojem se borio s grčkim kreditorima za bolji dogovor o spašavanju svoje prezadužene zemlje ali je morao popustiti.

Cipras je predao svoju ostavku predsjedniku Prokopisu Pavlopoulosu i zamolio da se odredi najraniji mogući datum za nove izbore. Vladini dužnosnici su rekli kako je cilj održati izbore 20. rujna dok Cipras nastoji suzbiti pobunu u svojoj ljevičarskoj stranci Syriza i osigurati potporu javnosti za program financijske pomoći koji je on dogovorio, treći za Grčku od 2010.

"Politički mandat izbora 25. siječnja došao je do svojih granica i sada grčki narod mora reći svoje mišljenje", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju, javlja Reuters. Suočen skoro sa slomom grčkog financijskog sustava koji je zaprijetio budućnosti zemlje u eurozoni Cipras je bio prisiljen prihvatiti zahtjeve kreditora za još više štednje i gospodarskih reforma, upravo politike za koje je obećao da će ih ukinuti kada je izabran u siječnju.

"Želim biti pošten prema vama. Nismo postigli sporazum koji smo očekivali prije siječanjskih izbora", rekao je grčkom narodu.

"Osjećam duboku etičku i političku odgovornost da izložim vašoj prosudbi sve što sam učinio, uspjehe i neuspjehe". Njegova odluka da se vrati na birališta produbljuje političku neizvjesnost na sam dan kada je Grčka počela primati sredstva prema programu spašavanja dogovorenim s inozemnim kreditorima vrijednom 86 milijarda eura. Prijevremeni izbori trebali bi omogućiti Ciprasu da iskoristi svoju popularnost kod grčkih birača prije nego što najoštriji dijelovi programa počnu djelovati i mogli bi omogućiti da se vrati na vlast u jačem položaju bez pobunjenika protiv programa spašavanja u Syrizi koji bi ga opterećivali.

Cipras je morao pristati na bolne rezove u državnom sektoru među kojima i dalekosežne reforme mirovinskog sustava te povećanje poreza u zamjenu za paket pomoći i ostanak Grčke u eurozoni. Očekivalo se već dugo da će Cipras zatražiti prijevremene izbore na jesen. No on je prisiljen da djeluje brzo nakon što je ovaj tjedan skoro trećina zastupnika Syrize u parlamentu odbila podržati program pomoći time mu uskrativši parlamentarnu većinu.

Grčki ustav ima posebne odredbe za održavanje izbora manje od 12 mjeseci nakon prethodnih izbora prema kojima predsjednik mora prvo konzultirati druge velike stranke da bi vidio mogu li one formirati vladu, što je krajnje nevjerojatna mogućnost. Cipras je veoma popularan među svojim pristašama jer se pokušao suprotstaviti stranim kreditorima, a s oporbom u neredu očekuje se da će se vratiti na vlast. Prema istraživanju javnoga mišljenja Metron Analysis od 24. srpnja potpora Syrizi je na 33,6 posto te je ona daleko najpopularnija stranka, ali nedovoljno da bi vladala sama bez koalicijskog partnera. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter