Grčka će preustrojiti audiovizualni javni sektor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčka vlada je u srijedu objavila da je podnijela nacrt zakona o preustroju audiovizualnog javnog sektora u Grčkoj koji obuhvaća "radio, internet i televiziju", pošto je dan ranije na opće iznenađenje zatvorena javna radiotelevizija ERT.

"Nacrt zakona o novom radiju, internetu i televiziji u Grčkoj podnesen je u srijedu u glavnom tajništvu vlade i o njemu će raspravljati povjerenstvo za nacrte zakona na svojoj sjednici tijekom poslijepodneva", ističe se u kratkom vladinu priopćenju.

Taj nacrt zakona o kojemu će raspravljati tri stranke u koalicijskoj vladi i koji treba prihvatiti parlament, predviđa osnivanje "anonimnog javnog društva u vlasništvu države" koje će "imati svoju vlastitu upravnu i ekonomsku organizaciju i bit će pod nadzorom države", po prvom članku tog nacrta.

"Zatvaramo stvar koja je bila mutna i ustrojena na pogrešan način", rekao je glasnogovornik vlade Simos Kadikoglu, predstavljajući taj nacrt zakona stranim novinarima, budući da su grčki stupili u jednodnevni štrajk.

Po tom tekstu, "nova radiotelevizija" koja će se zvati Nerit S.A. "neće (u svom radu) ovisiti o državi" i "imat će neovisnu uređivačku politiku".

Zatvaranjem ERT-a, koji je počeo s radom 50-ih i koji je bio na meti kritika zbog svoje glomaznosti i političkog klijentelizma, bez posla ostaje gotovo 2.700 njegovih zaposlenika, među kojima 677 novinara.

Odluka o prestanku rada ERT-a potaknula je okupljanja tisuća ljudi i sindikalista u utorak navečer ispred zgrade ERT-a u sjevernom predgrađu Atene koji su tu odluku vlade na čelu s konzervativnim premijerom Antonisom Samarasom nazvali "državnim udarom".

Odluku je donijela samo Samarasova Nova demokracija a ostale dvije stranke u koalicijskoj vladi, socijalisti iz PASOK-a i umjerena ljevice Dimar, izrazile su svoje neslaganje.

EK: Grčka vlada je sama odlučila zatvoriti TV
Europska komisija je u srijedu objavila da je primila na znanje odluku grčkih vlasti da zatvore javnu televiziju ERT, ističući da su tu odluku Grci donijeli potpuno autonomno. "Europska komisija je primila na znanje odluku grčkih vlasti o zatvaranju javne televizije ERT, odluku koja je donesena potpuno autonomno", kaže se se u izjavi koju je objavila Komisija.

"Komisija nije tražila zatvaranje ERT-a niti dovodi u pitanje mandat grčke vlade da upravlja javnim sektorom. Odluku grčkih vlasti treba gledati u kontekstu velikih i nužnih napora koje vlasti poduzimaju na moderniziranju grčkog gospodarstva. To uključuje poboljšanje efikasnosti u javnom sektoru", navodi Komisija. Grčka vlada je u utorak navečer objavila da zbog lošeg poslovanja zatvara javnu televiziju ERT čim se završi večernji program.

Svi sadašnji zaposlenici, kojih je 2.700 po informacijama grčkih medija, primat će naknadu i moći će podnijeti molbu za posao u novoj organizaciji, kazao je. ERT je u vlasništvu više državnih tijela koja se moraju restrukturirati, po dokumentu koji su potpisali Grčka i njezini zajmodavci.

Glasnogovornik Kedikoglu je rekao Reutersu da je o zatvaranju odlučeno prije nekoliko tjedana i da ta odluka nema nikakve veze s neuspješnom prodajom plinske tvrtke DEPA ili s inspekcijom EU-a i MMF-a u Ateni. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter