Grcka bez pomoci do referenduma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcka više nece dobivati pomoc Europe dok ne prekine neizvjesnost i pristane ispuniti obveze prema eurozoni, izjavili su u srijedu celnici Francuske i Njemacke.

Govoreci nakon sastanka celnika Europske unije s grckim premijerom Georgeom Papandreouom, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je na konferenciji za novinare: "Naši grcki prijatelji moraju odluciti žele li s nama nastaviti ovo putovanje".

Europske celnike razljutila je iznenadna i jednostrana najava Papandreoua u ponedjeljak da ce raspisati referendum o paketu pomoci koji je Grcka usuglasila s visokim dužnosnicima eurozone na prošlotjednom summitu. Njemacka kancelarka Angela Merkel rekla  je da je Njemacka željela stabilizirati eurozonu s Grckom kao clanicom, ali je dodala kako je stabilizacija eura važnija od spašavanja Grcke.

Sarkozy je istaknuo da bi, ako se referendum bude održao, na njemu trebalo odlucivati o tome ostaje li Grcka u eurozoni ili je napušta.

EU i MMF najavili su da Grcka do održavanja referenduma nece dobiti hitno potrebnih osam milijardi eura, koje su trebale stici ovoga mjeseca, jer kreditori žele biti sigurni da ce se Atena držati mjera štednje. Tu je poruku Papandreou prenio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prije dolaska u Cannes, kažu europski diplomati.

Papandreou je rekao da Grcka ima dovoljno novca do sredine prosinca kada mora vratiti više od šest milijardi eura kredita.


Podijeli: Facebook Twiter