Grčka: 3.500 prosvjednika protiv rudnika zlata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 3.500 protivnika projekta kanadske tvrtke Eldorado Gold za eksploataciju rudnika zlata na sjeveroistoku Grčke prosvjedovalo je u subotu u Ateni i u Solunu, drugom po veličini gradu u zemlji, izvijestila je agencija France Presse.

U Ateni se okupilo oko 2.000 ljudi, a u Solunu 1.500, izražavajući zabrinutost zbog rizika od onečišćenja koji, upozoravaju, prijeti ovim projektom.

Prosvjednici su usto tražili da se na slobodu puste dvojica muškaraca uhićenih u noći na srijedu u vezi s napadom na taj rudnik u veljači kada je četrdesetak, većinom maskiranih, osoba oštetilo opremu Eldorado Golda u pokrajini Halkidiki.

"Obustavite progon stanovnika Halkidike", pisalo je na transparentu koji su prosvjednici nosili u Ateni, gdje se udružilo više građanskih skupina u okviru šireg prosvjednog pokreta protiv projekta rudnika zlata početog 2011.

"Želimo šume, zemlju i vodu a ne zlatnu grobnicu!", izvikivali su. Ili još "polja prekrivena cijanidom i arsenom ostaju nakon izvlačenja zlata!"

Pošto je grčka vlada Hellenic Goldu, podružnici tvrtke Eldorado Gold, dodijelila koncesiju za rad tog rudnika, postoji opasnost, na koju upozoravaju tamošnji stanovnici, ekolozi i lijeva oporba, od onečišćenja okoliša u tom šumovitu turističkom dijelu poluotoka Halkidike.

Kanadska tvrtka koja je tu zabrinutost ocijenila neutemeljenom, pozvala je vladu da zaštiti njezina ulaganja a time i radna mjesta u toj zemlji koja je prije šest godina zapala u recesiju.

Zlato koje se na Halkidiki vadi još od antičkog doba, privuklo je prije dvadesetak godina i kanadsku tvrtku TVX koja se 2003. morala povući zbog nedostatka javne potpore njezinim projektima. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter