Grčić: Sredstva sveučilišta neće u proračun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plan Ministarstva financija da u Državnu riznicu uključi i sveučilišta i sve njihove vlastite prihode, koje primjerice dobivaju od školarina neće se realizirati. Potvrdio nam je to potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić, koji koordinira izradu rebalansa proračuna i kazao da je rebalans proračuna zatvoren i bez toga jer prikazivanje rashoda i prihoda sveučilišta ionako ne bi utjecalo na konačni deficit.

- Ta je priča završena. U ovom rebalansu nije u planu uključivanje vlastitih prihoda sveučilišta u rebalans. Zatvorili smo ga i bez toga, ali naći ćemo načina da sveučilišta na drugi način potaknemo da vlastite prihode koriste za investicije i znanstvene projekte, pojasnio je Grčić.

Dodao je i to da će se kontrolirati isplata plaća na sveučilištima kako bi se spriječila megalomanija i da "čiste" plaće koje se isplaćuju iz sredstva resornog ministarstva i iz vlastitih prihoda neće moći biti veće od najvećih dužnosničkih plaća, ali da to naravno ne uključuje honorare koje djelatnici sveučilišta zarade. Ipak, dio sredstava što ih za projekte sveučilišta dobivaju iz proračuna najvjerojatnije će biti smanjen, a oni će za to morati više koristiti svoje sredstva.

Da namjera ministra financija da uključi sveučilišta u riznicu, kako bi na projekte koristili vlastita sredstva što ih su ih oročili u bankama umjesto da traže novac iz proračuna neće proći sugerirala je i izjava koju nam je po tom pitanju dala prva potpredsjednica Vlade i predsjednica koalicijskog HNS-a Vesna Pusić.

- HNS neće dopustiti i protivi se tome da se sveučilištima uzimaju sredstva, poručila je potpredsjednica Pusić preko glasnogovornice svoje stranke. (J. MARIĆ, Z. CRNČEC, A. DRAGOJEVIĆ MIJATOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter