Grčić: RH posvećena borbi protiv korupcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska Vlada u potpunosti je posvećena borbi protiv prijevara i korupcije prilikom korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova i nastojat će da ta sredstva budu uložena u one projekte koji će ispuniti ključne gospodarske i društvene potrebe zemlje, istaknuo je u srijedu u Zagrebu potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Branko Grčić, otvarajući seminar o toj problematici.

"Kad god su na raspolaganju značajni iznosi sredstava, kao što je slučaj s europskim strukturnim i investicijskim fondovima, korupcija i prijevare postaju stvaran rizik te je stoga potrebno uspostaviti učinkovite i pravovremene mehanizme za sprječavanje tih rizika", kazao je Grčić.

"Republika Hrvatska kao država članica Europske unije radi na sprječavanju, otkrivanju i otklanjanju svih nepravilnosti i prijevara u korištenju sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, kao i osiguranju povrata neopravdano isplaćenih sredstava. Naša upravljačka tijela moraju stoga uspostaviti učinkovite mjere zaštite proporcionalne s identificiranim rizicima i aktivno surađivati s europskim institucijama jer borba mora biti zajednički napor između institucija zemalja članica i europskih institucija", dodao je.

Povjerenik EU-a za regionalnu politiku Johannes Hahn poručio je putem priopćenja prije seminara da Europska unija provodi politiku nulte tolerancije na zloupotrebe europskih fondova.

"Moramo štititi buduća ulaganja i iz njih izvući najveću moguću korist kako bi građani osobno osjetili njihove prednosti u obliku novih radnih mjesta, povećanja blagostanja i bolje kvalitete života. U okviru pretpristupnih instrumenata (IPA) hrvatske institucije već su stekle praktično iskustvo u upravljanju europskim fondovima. No, sada je riječ o mnogo većim ulaganjima. Zbog toga i dalje tijesno surađujemo s hrvatskim institucijama na svim razinama kako bismo bolje pripremili njihove zaposlenike na primjenu sredstava iz fondova te zajamčili postojanje administrativnih kapaciteta i na taj način osigurali kvalitetno ulaganje svakog eura. Što se nas tiče, mogu vam jamčiti da je Komisija spremna pružiti svu pomoć koja je u njezinoj moći", poručio je.

U aktualnom programskom razdoblju 2014.– 2020. u hrvatske će se regije uložiti više od 10,5 milijardi eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, što će biti jedan od glavnih izvora javnih ulaganja u Hrvatskoj.

Po najnovijim istraživanjima Eurobarometra i Transparency Internationala, više od 94 posto hrvatskih građana smatra da je korupcija vrlo raširena u Hrvatskoj.

Po podacima Europske komisije, od 2008. do 2012. prijavljeno je 13 slučajeva mogućih zloupotreba europskih fondova u vrijednosti od oko 90 milijuna eura, najvećim dijelom u području javnih nabava, kažu u ministarstvu pravosuđa.

Seminar o poboljšanju upravljanja i jamstvu sigurnog trošenja sredstava iz strukturnih i investicijskih fondova EU-a organizirali su Europska komisija, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a i Transparency International Hrvatska.

Predstavnici europskih institucija, tijela hrvatske vlasti i organizacija civilnog društva razmijenit će na seminaru iskustva i primjere dobrih praksi u jačanju javne uprave i sigurnom korištenju sredstava iz fondova EU-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter