Grčić: Podjela na 5 regija ne znači ukidanje županija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski župani okupljeni u Hrvatsku zajednicu županija (HZŽ) nisu podržali prijedlog podjele Hrvatske na pet planskih područja predviđenu nacrtom prijedloga zakona o regionalnom razvoju ni nakon današnjeg sastanka s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Brankom Grčićem, koji je ponovio da takva podjela ne znači ukidanje županija.

"Mi apsolutno ne podržavamo podjelu Hrvatske na planska područja, smatramo da i dalje dobro funkcioniramo kao županije i povezujemo se na neformalnoj razini, npr. kao Slavonija, Dalmacija, Istra ili neka druga regija. Uvažavamo prijedlog resornog ministarstva, ali očekujemo i da se naš prijedlog razmotri i da se postigne dogovor između dvije strane", izjavio je nakon sastanka u sklopu javne rasprave o predloženom zakonu predsjednik HZŽ-a i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

U Hrvatskoj zajednici županija naime drže da treba preispitati potrebu ustrojavanja planskih regija, kao i njihovu ulogu u koordinaciji politike regionalnog razvoja, a ako je njihovo ustrojavanje ipak nužno, od resornog ministarstva traže da ponovno razmotri razvrstavanje županija u planske regije.

Grčić je pak odgovorio da će se o tome još razgovarati. "Nema nikakvog striktnog inzistiranja, a posebno ne zbog činjenice da se kod planskih regija radi o neformalnom udruživanju na pripremi i identifikaciji zajedničkih projekata, što može biti uz formalizaciju planskih regija ili bez nje. Prema tome, ni na čemu nećemo strogo inzistirati, ali ćemo uvažiti i druga viđenja svih koji će sudjelovati u nastavku javne rasprave", istaknuo je Grčić.

Pojasnio je da su planske regije, kao i NUTS regije, zapravo neadministrativne jedinice koje služe prvenstveno u planske svrhe i u svrhu povlačenja sredstava iz EU-fondova.

Strategije razvoja tih područja bile bi podloge za sklapanje tzv. razvojnog sporazuma za ta planska područja, gdje bi država točno znala što su prioriteti u čijem će financiranju sudjelovati, od infrastrukture do poslovne infrastrukture i drugih projekata koji doprinose razvoju tih područja.

"NUTS regije su prilično velike, takve su morale biti s obzirom na kriterije Europske unije, i nisu homogene, teško su planibilne i zato smo ponudili rješenje s pet planskih područja u koje su uokvirene puno homogenije regije, koje imaju više zajedničkih karakteristika i orijentirane su jedne prema drugoj, i na taj bi način puno lakše došle do zajedničkog stava oko ključnih razvojnih pitanja", istaknuo je Grčić.

Podsjetio je i da je ključna novost predloženog zakona nova kategorizacija područja čiji će razvoj država poticati, a koja je bazirana na indeksu razvijenosti. Ta kategorizacija omogućava da oko 105 jedinica lokalne samouprave, koje do sada nisu dobivale nikakvu pomoć, uđu u sustav potpore, a da 80-ak njih koje su razvijenije od prosjeka iz sustava izađu.

Tolušić je kazao i da današnji sastanak pokazuje da komunikacija između HZŽ i resornog ministarstva ide u dobrom smjeru te da se, ako se većina prijedloga županija usvoji, može govoriti o partnerskom odnosu, kojeg do sada nije bilo, jer nije bilo komunikacije između tih dviju strana.

"Ono što je svima drago čuti, pogotovo kada to kaže ministar regionalnog razvoja i potpredsjednik Vlade, jest da su županije okosnica regionalnog razvoja Hrvatske, zajedno s njihovim razvojnim agencijama i drago nam je da je to konačno netko iz Vlade prepoznao", istaknuo je Tolušić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter