Grčić: Pad BDP-a od dva posto je očekivan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je danas da je pad hrvatskog BDP-a u 2012. godini od dva posto očekivan te da promjenu tog trenda očekuje u drugoj polovici ove godine.

Pad BDP-a od dva posto smo otprilike očekivali i to pokazuje da je i prošla godina bila godina krize i drugog recesijskog dna, rekao je Grčić novinarima nakon sjednice Vlade.

Vlada će nastojati, posebno u drugoj polovici 2013., promijeniti te trendove provodeći strategiju koja se oslanja na tri ključna stupa - fiskalnu konsolidaciju, reforme za konkurentnost i gospodarski rast.

Što se tiče Vladinih krivih procjena kretanja BDP-a u 2012., Grčić je podsjetio da su lani bile najmanje tri puta korigirane i projekcije za EU.

Europa je 2012. imala pad BDP-a od 0,3 posto, što znači da se u okruženju dogodilo ono što nije bilo očekivano. Hrvatska nije otok i nije mogla ostati izvan toga, rekao je potpredsjednik Vlade.

Grčić očekuje nastavak negativnih trendova i u prvom tromjesečju ove godine, ali se nada da pad neće biti na razini protekle godine.

"Vjerojatno ćemo biti tu negdje, na prosjeku prošle godine, a onda se nadam da ćemo ulaskom u EU i promjenom uvjeta poslovanja gospodarstva te s nekim novim izvorima financiranja rasta i razvoja uspjeti preokrenuti trend", kazao je.

Grčić očekuje rast BDP-a u drugoj polovici godine, a na razini cijele godine očekuje da će Hrvatska biti iznad nule. To bi bilo po prvi put nakon 2008. da je Hrvatska iznad prosjeka EU-a, jer EU za ovu godinu procjenjuje stagnaciju rasta na nula posto.

Što se tiče Vladinih idućih poteza, Grčić kaže da Vlada "dnevno pokreće nove projekte i definira nove mjere u različitim segmentima, od investicija do reformi".

Ono što ste čuli jučer u izvješću MMF-a su ozbiljne namjere i najave reformi u zemlji, rekao je Grčić dodavši kako ispunjavanje zahtjeva MMF-a za novim rezovima "nije realno". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter