Grčić: Niti jedan euro iz EU-a neće propasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Niti jedan euro do sada alociran iz fondova Europske unije za Hrvatsku neće ostati neiskorišten, istaknuo je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, pozvavši ujedno oporbu da "ne zbunjuje javnost namjernim neistinama".

Osvrćući se na današnje pisanje medija o kašnjenju akreditacije sustava, zbog čega iz EU-fondova nije povučen novac koji je Hrvatskoj dostupan, Grčić je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima istaknuo da je posao u završnoj fazi te da bi akreditaciju Europska komisija trebala dati u idućim mjesecima, što ne utječe na korištenje dostupnih sredstava.

- Hrvatskoj je trenutno dostupno oko 200 milijuna eura iz pretpristupnog programa IPA te 450 milijuna eura iz strukturnih fondova za 2013. i netočno je i tendenciozno tvrditi da je ishođenje akreditacije uvjet za raspisivanje natječaja za korištenje tih sredstava. Raspisani su natječaji 'teški' 540 milijuna eura, dakle za gotovo kompletnu apsorpciju novca koji nam je na raspolaganju, ponovio je Grčić.

Također, dodao je, netočno je i da se ne ulaže u pripremu projekata - lani je iz proračuna izdvojeno 300 milijuna kuna, a ove godine 380 milijuna kuna isključivo za projektnu dokumentaciju, koja čini oko 5 posto troška projekata, dakle pripremaju se projekti u vrijednosti 8 milijardi kuna.

Računalni sustav kojim će se pratiti realizacija EU-projekata (tzv. MIS), koji je uvjet za akreditaciju, a obuhvaća sve institucije uključene u korištenje EU-sredstava, dakle 10 ministarstava i desetak agencija, trenutno testira Agencija za reviziju sustava provedbe programa EU (ARPA), koje daje mišljenje EK, "a prve procjene iz EK-a govore da će sve biti OK", rekao je Grčić.

To, dodaje, znači da će 150 milijuna eura predujma umjesto u siječnju možda biti uplaćeno u svibnju, ali ne radi se o pitanju propadanja tog novca, već tekuće likvidnosti, koja također nije ugrožena jer je trenutno u riznici oko 45 milijuna eura iz IPA programa.

Istaknuo je i da "nitko u ovoj zemlji, pa ni oporba, ne može reći da novac iz EU-fondova za 2014. nije iskorišten, jer je to nonsens".

Financijska perspektiva EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. donesena je tek krajem 2013. pa je i okvir (Partnerski sporazum, operativni programi i dr.) za alokaciju sredstava za 2014. tek u pripremi, kako u Hrvatskoj tako i u ostatku Unije, te će prvi natječaji za ovu godinu krenuti vjerojatno u zadnjem tromjesečju.

Namjernim neistinama oporba zbunjuje javnost, rekao je Grčić te upitao ponašaju li se tako odgovorni političari, posebno oni koji su i sami radili na tom sustavu.

Pozvavši oporbu da ne dezinformira javnost, Grčić je naveo da je primjerice zbog nepripremljenosti sustava od sredstava za 2008. u proračun EU-a nakon tri godine vraćeno neiskorištenih 40 milijuna eura iz pretpristupnih fondova. Također, MIS koji je 2007. izrađen za korištenje IPA novca nije se mogao nadograditi za praćenje strukturnih fondova, jer do danas nije postao operativan.

Da bi se javnost i potencijalni korisnici bolje upoznali sa svim aspektima programiranja i korištenja, Grčić je za idući tjedan najavio "Tjedan EU-fondova", informativno-edukativni događaj, koji će se održati u Zagrebu od 10. do 14. veljače. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter