Grčić nezadovoljan radom AUDIO-a

(O. Alujević/Novi list)
(O. Alujević/Novi list)

Vlada bi uskoro mogla smijeniti ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) Erika Mohorovića, a moguće je i da se toj agenciji značajno smanje ovlasti u upravljanju državnom imovinom. Takav se rasplet, godinu i pol dana nakon dolaska na vlast Kukuriku koalicije, da naslutiti iz izjave potpredsjednika Vlade Branka Grčića.

- Nisam zadovoljan brzinom i načinom funkcioniranja AUDIO-a. Mislim da je donošenje strategije za upravljanje državnom imovinom usmjereno na to da stvari postavimo na način na koji će najbolje funkcionirati, kazao je Grčić u Svetom Martinu na Muri.

Inače, Grčić je kratko bio i predsjednik Upravnog vijeća AUDIO-a, nakon što je iz Vlade otišao Čačić, ali ga je ubrzo na toj funkciji zamijenio drugi potpredsjednik Vlade Neven Mimica.

Izjava potpredsjednika Grčića i samom je Mohoroviću signal da bi uskoro mogao biti smijenjen s čelne pozicije agencije koja upravlja državnim dionica, udjelima i nekretninama.

- Iz onoga što sam pročitao na portalima da je potpredsjednik Grčić rekao mogu reći da mi je to definitivna naznaka smjene, odgovorio je Mohorović na naše pitanje slutili da će biti smijenjen.

Na pitanje jesu li mu iz Vlade već ranije dali na znanje da su nezadovoljni njegovim radom i da bi mogao otići sa sadašnje pozicije Mohorović odgovara da se to nije dogodilo.

Ističe i to da se trudio raditi najbolje što je mogao uz probleme koji prate AUDIO, da je svjestan da ta agencija mora raditi bolje i drukčije, ali da je to moguće tek uz restrukturiranje, što se nada da će se dogoditi s novim zakonom o upravljanju državnom imovinom.

Ne misli da bi njegova smjena mogla izazvati sukobe unutar koalicije, jer nije član nijedne stranke, ali ne bježi od toga da su se za njegovo imenovanje zalagali bivši potpredsjednik Čačić i potpredsjednik Neven Mimica kojem je u Vladi Ivice Račana bio šef kabineta tri i pol godine. Dio izvora bliskih Vladi Mohorovićevu smjenu tumači i Mimičinim odlaskom iz Vlade u Europsku komisiju.

Grčića je na ocjenu rada AUDIO-a ponukao poduzetnik Nenad Severin, iz tvrtke Interactive koji se požalio da ima problema u pronalasku zemljišta za gradnju solarne elektrane, tvrdeći da se većina zemljišta, koja bi mu odgovarala za gradnju, nalazi u državnom vlasništvu, a da ulaganje koči AUDIO.

Iz AUDIO-a odgovaraju da je Severinu na sastanku 6. prosinca 2012. godine pojašnjena zakonska procedura vezana uz rješavanje imovinsko pravnih odnosa u svrhu izgradnje solarnih elektrana na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske. (J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter