Grčić: Hrvatska pripremljena za EU-fondove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić odbacio je danas kritike o nepripremljenosti Hrvatske za dobivanje sredstava iz fondova EU, kazavši kako temeljem operativnih programa koje je prihvatila Europska komisija Hrvatsku u veljači iduće godine čeka avans od 150 milijuna eura za 2013.

Grčić je novinarima ispred Banskih dvora rekao kako je kriva pretpostavka da Hrvatska nije pripremljena za EU-fondove, navevši da je Europska komisija krajem listopada prihvatila sve poslane operativne programe, brže nego kod svih drugih zemalja EU.

Pojasnio je kako je odobravanje operativnih programa uvjet za početak javne nabave za bilo koji projekt, a ona traje, dodao je, tri do šest mjeseci.

"I sada je u postupku javne nabave 480 milijuna eura vrijednosti projekata, što pokriva kompletnu alokaciju za 2013. To je istina", istaknuo je Grčić.

Za iduću godinu, naveo je, u završnoj su fazi projekti vrijedni više od milijardu eura (Hrvatske vode, željeznica, zaštita okoliša), a njihovo ugovaranje krenut će krajem iduće godine.

Ne postoji formalna mogućnost da se to dogodi ranije, objašnjava Grčić, zato što je 2014. godina "godina programiranja u cijeloj Europi". "Sada se usvajaju partnerski sporazumi, a onda ide predaja operativnih programa u Komisiju na odobravanje, što je u hrvatskom slučaju oko 30. lipnja. Znači, treba još par mjeseci za odobrenje, a onda ide proces akreditacije", objašnjava Grčić.

Hrvatsku očekuje avans za 2013. u veljači iduće godine od 150 milijuna eura, a avans za 2014. čim završimo akreditaciju sustava za razdoblje 2014.-2020. i to će biti pri kraju iduće godine, dodao je i ponovno naglasio da Hrvatska nije promašila niti jedan rok te da su svi operativni programi u Komisiji odobreni u rekordnom roku.

Novinari su ga pitali i zašto bi građani vjerovali danas predstavljenim Vladinim reformskim mjerama, a Grčić je odgovorio kako drugog izbora nema.

"Nemamo drugog izbora, nemamo prostora za kalkuliranje hoćemo li nešto provesti ili ne - mi ćemo to provesti", rekao je Grčić i dodao kako je Vlada svjesna da su kod pojedinih mjera mogući i problemi.

Mi smo toga svjesni, neće biti lako, ali mi to moramo provesti, rekao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter