Grci štrajkom docekuju predstavnike MMF-a i EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcki štrajkaši blokirali su u utorak dio gradskog prometa u Ateni te sprijecili isplovljavanje trajekata u okviru prosvjeda protiv mjera štednje organiziranog u trenutku kada su u zemlju stigli medunarodni predstavnici koji bi trebali pomoci izvlacenju zemlje iz dugova.

Predstavnici EU-a, MMF-a i ECB-a poceli su procešljavati državne financije u okviru napora da se zemlji pomogne s novom fazom plana spašavanja vrijednom 130 milijardi eura koji Grcka treba kako ne bi potonula pred kraj ožujka kada na naplatu dolazi 14,5 milijarda eura duga.

Grci su teško pogodeni poreznim opterecenjima i smanjenjem placa kao bi se financije te države dovele u red uz pomoc nove tranše plana dogovorenog 2010. Grcka je ušla u petu godinu recesije zaredom s nezaposlenošcu koja je dosegla rekordnih 17,7 posto.

U utorak nijedan trajekt nije isplovio iz atenskih luka, metro nije vozio, a autobusi samo dio dana te su brojni zaposlenici osudeni na pješacenje s posla. Sindikati su organizirati skupove koji se poklapaju s pocetkom posjeta predstavnika EU-a i MMF-a.

"Zahtijevamo da se mjere štednje ukinu, kao i zakoni koji krše naša radna prava i pretvaraju radnike u roblje", porucio je u priopcenju sindikat radnika Atene.

Nadzor EU-a i MMF-a tijesno je povezan s naporima Atene da se s bankama usuglasi otpis 100 milijardi eura od ukupnog duga države prema bankama koji iznosi 350 milijardi eura. Bez tog dogovora EU i MMF su porucili da ce smatrati da dugovi države nisu održivi i nece dati Ateni daljnju financijsku pomoc.

Pregovori su proteklog petka prekinuti na nekoliko dana zbog spora oko visine kamata na nove obveznice koje bi Grcka trebala izdati.


Podijeli: Facebook Twiter