Grci slave Čisti ponedjeljak tradicionalnim posipanjem brašnom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici grčkoga grada Galaxidija u ponedjeljak su organizirali tradicionalnu uličnu bitku vrećicama brašna u bojama, koja se svake godine održava pod nazivom "rat brašnom".

Popularni događaj u taj priobalni ribarski grad, smješten 200 km zapadno od Atene, privlači posjetitelje iz cijele zemlje.

Čisti ponedjeljak u grčkoj pravoslavnoj crkvi obilježava završetak karnevalskog razdoblja i početak korizme.

"To je eksplozija, 'otpuštanje' negativne energije. A što nam je drugo činiti? Ako se u Ateni ili bilo gdje drugdje u zemlji osjećate indisponirano zbog ove ekonomske krize, dođite k nama i opustite se", poziva jedan od sudionika "rata brašnom", Efi.

Stanovnici Galaxidija za događaj se spremaju ispunjajući vrećice brašnom koje su prethodno obojili u razne boje te ih potom na ulicama grada koriste kao 'bombe'.

Oni koji ne žele sudjelovati u borbi promatraju 'bitku' sa strane, a mještani se odijevaju u skafandere i štite oči zaštitnim naočalama. Kuće zaštite plastičnim folijama.

Vjeruje se da običaj datira iz 1801. kada su se stanovnici Galaxidija usprotivili Osmanlijama pod čijom je okupacijom bila Grčka, proslavivši zabranjeni karneval plesom po ulicama i licima remazanim pepelom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter