Grci ne žele prepustiti EU-u nadzor nad proracunom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grci iskljucuju mogucnost prepuštanja vlastita suvereniteta europskim institucijama kada je rijec o nadzoru nad grckom proracunskom politikom, doznaje se od neimenovanih grckih izvora bliskih vladi, a u reakciji na njemacki prijedlog o tom pitanju.

Postoji non-paper koji je podnesen eurogrupi o permanentnom stavljanju grcke proracunske politike pod kontrolu, odnosno pod nadzor europskih institucija, no Grci o tomu uopce ne razmišljaju i prihvacanje takvog prijedloga u potpunosti je iskljuceno, jer je to stvar državnog suvereniteta, rekli su isti izvori, nakon što je potvrdena informacija o jucerašnjoj raspravi u Frankfurtu o spomenutom prijedlogu, ciji je inicijator bila Njemacka.

Isti grcki izvori za France presse su kazali da je slican prijedlog Grckoj i prošle godine iznio jedan nizozemski celnik. Grcki odgovor bio je jednak aktualnom.

Za takvo preuzimanje kontrole nad grckom proracunskom politikom trebalo bi izmijeniti i neke europske sporazume, smatraju neimenovani grcki izvori bliski vladi.

Njemacka je zahtjev za vecim nadzorom nad grckom proracunskom politikom iznijela dok se vode intenzivni razgovori o realizaciji drugog paketa pomoci za Grcku vrijednog 130 milijardi eura. Grcka više puta nije ostvarila fiskalne ciljeve koje su postavili njezini medunarodni zajmodavci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter