Grci na ulicama: Gdje je nestao novac?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuce grckih prosvjednika okupile su se ispred parlamenta, a radnici su pokrenuli štrajk u srijedu zbog vladinih napora da se usvoje nove oštre mjere štednje.

Premijer George Papandreu mora provesti oštre mjere koje ukljucuju rast poreza, smanjenje troškova i prodaju državne imovine da bi Grcka nastavila primati pomoc od Europske unije i Medunarodnog monetarnog fonda (MMF). EU, Europska središnja banka (ECB) i MMF, koji su u svibnju 2010. odobrili Grckoj zajam od 110 milijarda eura, pocetkom lipnja su pristali povecati pomoc u zamjenu za stroži financijski nadzor i ubrzavanje privatizacije.

Papandreu ne samo da je suocen s javnim prosvjedima i otporom konzervativne oporbe, nego i u redovima njegove stranke ima onih koji prijete da ce odbaciti njegov plan štednje.



Tisuce aktivista i sindikalista okupilo se na središnjem atenskom trgu Syntagmi ispred parlamenta da bi pokušali sprijeciti zastupnike da raspravljaju o mjerama štednje. "Lopovi, izdajice!", uzvikivali su mnogi, "Gdje je otišao novac?"

Oko 1.500 policajaca zatvorilo je dio središta grada i postavilo je dvometarske metalne ograde ispred parlamenta.


Podijeli: Facebook Twiter