Grci moraju izgraditi Kaštijun do proljeća 2014.

EK je u sklopu programa IPA nedavno odobrila dodatnih 6 milijuna eura za Kaštijun (Arhiva)
EK je u sklopu programa IPA nedavno odobrila dodatnih 6 milijuna eura za Kaštijun (Arhiva)

Prema zadnjim najavama, Županijski centar za izgradnju otpada Kaštijun treba biti izgrađen najkasnije do proljeća iduće godine. Naime, do tada odabrani izvođač radova grčka tvrtka Helector S.A. u konzorciju s domaćom tvrtkom GP Krk treba izgraditi četiri faze odlagališta. Grci su naime dužni do tog roka izraditi kompletnu projektnu dokumentaciju za svih sedam faza odlagališta.

Također dužni su sagraditi ulazno izlazne zone gdje će se nalaziti uređaj za obradu otpadnih voda, reciklažno dvorište, servisni centar te upravnu zgradu i trafostanicu, postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada s pripadajućim filterima i opremom, polje za neopasni proizvodni otpad i polje na kojem će odlagati ostaci nakon obrade komunalnog otpada.

No, prvi bageri bi na Kaštijun mogli stići tek kada iz nadležnog Ministarstva graditeljstva stignu građevinske dozvole. Kako neslužbeno doznajmo, očekuje se da bi one mogle biti izdane idućeg mjeseca.

- Izvođač ima rok od 855 dana za završetak radova od dana sklapanja ugovora, rekla je direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukić, podsjetivši da je nakon odabira na međunarodnom natječaju, ugovor s Grcima potpisan u prosincu 2011. godine. Bude li se poštivao zakonski rok, izvođač je, nakon što stignu građevinske dozvole, u roku od 60 dana dužan započeti s radovima, kazala je Dukić.

Izvijestila je da je za izgradnju Kaštijuna Europska komisija u sklopu programa IPA nedavno odobrila dodatnih 6 milijuna eura, čime udio sufinanciranja EU-a u izgradnji centra sada iznosi 25 milijuna eura. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter